回覆 940# alancck

1/F 演講廳有一忽係專for 3DP 的, 有好幾檔。另外初創區在附近, Tinyboy之父在那裏。

我的在 3/F, 另外比利時品牌 Vertex 在 5/F.

任何龍

任何龍
ustkl 發表於 2018-11-7 18:14

新手想入3D坑有無教學呀

回覆 943# 168bbs

這個立體製作空間是一個寶庫,找時間爬下舊文也學唔少野。

不過Ching 你想學乜?

p仔之父師兄,大p係未出咗雙頭龍啦,唔見你出野嘅?

回覆 945# alancck

有禒就會見

https://www.jasonworkshop.com/blog/20181031

回覆 944# ustkl

梗係想搵台平價3D PRINTER返黎試吓印3D野

我幾叻架, 通咗九竅架啦,只差DD

回覆  ustkl

梗係想搵台平價3D PRINTER返黎試吓印3D野

我幾叻架, 通咗九竅架啦,只差DD ...
168bbs 發表於 2018/11/27 13:38

都係基本問題啦,部機預算俾到幾錢?想印幾大?咩用途多(擺設?模型?家居維修diy?極限用品?)?對電子,機械設定有冇基本認識(紅黑色線代表咩?對更新固體有冇認識?)有冇更用繪圖軟件經驗(solidwork?autocad?zbrush?....)

都係基本問題啦,部機預算俾到幾錢?想印幾大?咩用途多(擺設?模型?家居維修diy?極限用品?)?對電子,機械設 ...
alancck 發表於 2018-11-27 14:27

其實都係見各師兄出品而中毒,
一開始當然小小錢試吓先, 1000 幾百就最好
做到咩? 筆直有限, 睇餸食飯啦, 做到咩咪玩住咩先,
都知無可能用蔗渣的價錢做出燒鵝髀的味道

其實都係見各師兄出品而中毒,
一開始當然小小錢試吓先, 1000 幾百就最好
做到咩? 筆直有限, 睇餸食 ...
168bbs 發表於 2018/11/27 14:46

千零蚊只可以買到"苦行僧版",冇乜鑊氣自己diy都要2千幾,整好俾你一開用得要3千幾,不過到3千幾就多啲款揀...
或者睇下有冇師兄升級唔要舊愛二手平賣囉...