回覆 100# Demonxz

不用熱床印,petg已是最好的。耐熱程度已足夠。雖然數據上petg 開始軟化溫度只是比pla高幾度。但實質上軟化程度低很多。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

老細落order 印左呢個

PLA
layer 0.1
Loops 3
infill 20
no support
height 131.4mm
Time 6 hours 37 min

http://www.thingiverse.com/thing:468446

回覆 102# ustkl

你老闆人仔細細就有咁嘅玩兒供應!
真係幸福到爆!

回覆 103# palpatrick

Ching 在 tinyboy 討論上提及Phineas 3DP.  我在這裏回覆你。

謝謝你的支持, 要你久等不好意思。 因為bearing滑車要一些時間測試。上一版本(白色沒有背面螺絲),因為要靠膠件彈性來夾住鋁條,引致鋁條磨蝕加速出現虛位。現在左背面加上螺絲, 並調校至bearing剛夾住鋁條。經一輪測試後較果大有改善。另有一問題就是周不時失步, 通常在用低層厚和印外圍時發生。似乎都是印頭碰到膠件引致。但神奇的是我加了diode在stepper線上去減波紋後, 這問題就不再發生了。謝 zencoffeehk ching 有呢個開心大發現。

淘左兩樣野,之後可以帶Phineas仔去街街

10300MAH 巨獸
揹齊野出街都唔少野...

咁你個 thing:1252945 係咪可以 update 下

回覆 106# dtom

全套8.4lb,(未計膠絲)唔算重  舊電算輕, 希望容量不要虛標大多。

呢兩日會update D files ,其實我已比KS果D收晒水仲要拖你一年半載好得多了

因為D files delay ,  所以派下福利

以下係連日來日以繼夜虐待phineas仔的其中一個成果--水晶晶bikini girl

http://www.thingiverse.com/thing:1119314/#remixes

Slicer-Kisslicer
layer: 0.1mm
infill: 0%
loops: 3
Height: 138mm
Print Time: 12hours
Support: On 50deg

剛完成, support有排拆

佢係食透明質酸大的

永恒的pose

拆完support D手指仲响度, 但個蝴蝶結就甩。

回覆 108# ustkl

駛唔駛毒到咁
髮腳真係印得又尖又靚

咩材料, 速度印?

回覆 109# dtom

用本色pla, 速度外圈30 內圈40. 但我發覺用 marlin 的 Delta 實際會比較快, Slicer估18hours, 實在只用了12hours. 我另外的smoothie Delta 同 ultimaker則會比較接近估算。