不過就算中招都冇計,香港退貨超煩又唔化算。我第一部淘的3DP,完全是垃圾。最後要抬返深圳搵快遞退貨。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 44# dtom

玩左一輪, 之前用磁球果部印野好似滑淨D。

新設計的滑車

師兄有冇試過將bearing放入條坑入面行會唔會好D? 用606我試過岩岩好放得入1515條坑

回覆 54# bunbunlui

有想過但冇試過, 現左的較果已很好, 可以唔駛訂過D膠輪。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆 53# ustkl

可以用返up圖網?
感覺最近epc個server唔係好穩定咁(1507時,server死圖)
仲有,未來更新都可以放磁頭版stl?

回覆 56# bam1a

D圖我睇到喎, up 圖上EPC方便D。如果我自己都睇唔到圖先用外連。

而家係試緊一個最好的方案。我D機一向都用磁球, 所以呢個version 試下用ball joint. 不過我都係鐘意磁球多D。剛試完Bearing 滑車, 膠輪同Ptfe棒的設計都可以掉晒佢。D設計我係不斷update. 到咁上下完成先share 出來。

Bearing 滑車會嘈啲嗎?
磁肩係點組合?
鐡球+磁柱?

我買過一堆
10mm鐵球有M3窿
10mm磁球
8mm圓形磁柱

應該係鐵球+磁柱? 但感覺唔係好夠力...

回覆 58# dtom

聲一定比膠輪大, Ptfe 棒直頭係冇聲。但比cheap 直線軸承好,和滑軌差不多。我只是用幾毛人仔的bearing.

我用10mm鐵球M4窿 8x10圓形磁柱. 一般都夠力。但如果印印下碰到膠件都有機會甩。我大機用12mm球痴得會實D。

我測試過,如果放一支鐵螺絲通過磁石中心,這樣可以加強個吸力,你可以試試。