回覆  bam1a

你已去澳洲?你部由零開始攪成點?

(由 HKEPC Android 手機版 發出)
ustkl 發表於 2016-4-17 13:23

上個月已經去咗
而部機仲係逗留係香港
最近嘅更新係用e3d v6頭,順便換PLA料,嗰陣未解決問題係吹料風扇,溫度同XY比例有0.1mm XY差距(因爲個差距,導致自己印個可動版maker faire robot斷腳
目前佢用保鮮紙封住以免氧氣流動而生鏽(就地取材)
因爲係磁頭,所以唔敢空運,如果水運,又要成個月先到,重要係澳洲呢個海關好嚴

雖然大陸唔俾磁石寄空郵, 但其他地方又唔覺有講明, 好似只要有良好包裝令磁石對外沒影響就可以。

最唔帶得 ...
ustkl 發表於 2016-4-17 16:12

平郵應該都係海運寄過去?

回覆  bam1a

咁大個海, 唔坐飛機當然係坐船
ustkl 發表於 2016-4-17 16:31

thx ching
我睇吓D價錢再諗吓運唔運到

回覆  bam1a

拆散寄會好D!送到咁遠可以已經變咗型!
speed post 有人5 KG jumbo box 收費 HKD550. ...
palpatrick 發表於 2016-4-18 17:50

問題係屋企人!
我唔係香港,基本冇人會諗住搞,亦冇人肯拆散佢
對策:機內塞滿耗材備用件,機外塞滿工具同要寄嘅野
附近又放幾舊報紙球做shock absorb

轉唔轉得帖去百毒嗰度?
放心,我唔會放去3D打印吧個種廣告滿天飛嘅地帶到

當然係你個Post內容
俾link人地八成睇唔到
FB內容順便嘅事

via HKEPC Reader for Android

揾人幫手用車床cutD膠管,即刻靚仔好多。不過人工係料錢的十倍。
Fiber管叫賣家cut, 唔駛+$
...
ustkl 發表於 2016-5-3 12:11

膠管可以推薦人買剪管器仲好,整潔又容易(坐等隔離水冷區ching推薦)
或者諗吓可唔可以3d打印化佢(本身打印準確度高小小

組裝說明已更新至step 7, 有興趣的Ching 可以做定功課先
ustkl 發表於 2016-5-20 13:41

其實個幅圖個長方nut件應該可以省略
將個隻nut同螺絲轉好一半左右再塞鋁材,應該都有相同效果
(當然,個擺位姿勢係需要端整,但唔算繁複,亦可能需要改爲T slot 螺絲都唔定

回覆  g2david

1, 1515在這小機器強度已足夠,
2, 1515現左不難淘, 只係D老外想揾麻煩D。
3, 保持機器細 ...
ustkl 發表於 2016-5-21 12:24

ebay無貨咁制
本地貨冇,美國野超高郵費
aliexpress(類似外國版嘅阿里巴巴溝淘寶系統,主要係中國商戶發售商品俾外國商戶)應該仲可以,但係都係好少產品(而且郵費算平)
仲有,1515主要用處其實係保持輕盈,長度同闊度上相比2020只係差小小,但係已經輕咗幾成

回覆 137# ustkl

off topic 一下
你嗰個light room邊度買返來?
有小小興趣想買