哎。。又穿膜 (PFTE 0.05)

大家用緊乜膜?

大家用緊乜膜?
diy0627 發表於 2017-7-11 09:24

同你一樣 PETF 0.05

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

大家用緊乜膜?
diy0627 發表於 2017/7/11 09:24
師兄成日玩破處,小心身體哦,同埋其實可唔可以用2張0.05膜呢?會唔會好似啲大學生咁話用2個安全套安全啲呢?

師兄成日玩破處,小心身體哦,同埋其實可唔可以用2張0.05膜呢?會唔會好似啲大學生咁話用2個安全套安全啲呢 ...
alancck 發表於 2017-7-11 10:15

應該喺個料槽底邊太利,加上塊膜又簿,拉得太行都容易穿
唔知其他有裸跑嘅師兄用什麼膜嘅呢?

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

我仲用緊原裝果塊. 舊既仲用得又唔想換住.  
我倒想問問, 做咩玩到穿左既?

其實我都未確定這次是穿還是側漏.. (趕出門)
不過正如樓上師兄所言, 料槽底邊和mount太利, 所以上次大漏之後已執執佢了. 銼滑了邊邊及用省銅paste 捽到邊位很滑下...

所以推論1是上膜時拉得太緊, 已拉穿.. 或有野壓穿...

原裝果片成 0.2mm , 應該耐用得多

原裝果片成 0.2mm , 應該耐用得多
diy0627 發表於 2017-7-11 11:51

原裝果塊超耐用, 當初我聽呢度既人教, 痴件就用把鐵剷去起底, 剷到花哂都未爛.
上面仲有幾個凹位, 係之前有時固化左D粒粒唔知, 無清到, 比佢壓凹左.
又有D 凸位, 可能係長期同一個位拉柱(印餅仔中間果支) 拉到凸左粒的出黎.
攞上手就咁睇, 真係慘不忍睹.  但佢又未穿, 印野又無事, 所以仲用緊.

另外印左個料兜試野, 之前衰過一次, 無留意果個兜左右唔對稱, 反轉左執板收入去, 其中一邊好緊, 強行收螺絲就比佢切開左.
之後又試過印完野痴底, 唔敢用鐵鏟, 拆個料兜出黎, 在下面輕輕頂...
點知, 真係...頂! 無穿, 不過頂到隻手指印凸左上去.  只係好淺, 但果個位鬆弛哂, 唔可以再用喇.  
so far 就係咁衰左兩次.

收工回家check 完, 應該係漏唔係穿.... 收screw 時其實己拉破某d 位, 所以那些位置的拉力不夠.....

要諗諗計........................

如果中間加塊軟膠得唔得?