[軟件應用] 有冇人用Octoprint as print server ???

想問下這裏的ching, 有冇人試過/用過Octoprint 做3D print server and web interface control ? 小弟是3D print 新手會準備入手部printer來印下東西, 但考慮到通常要打印很長時間, 家裡無人看管都唔知print成點, 上網找了一下見這軟件似乎幾好, 可以用例如Rpi 板做server send G code 去printer, 又可以駁web cam做監控, 就算係街都可以停印等功能, 唔知實際又是否咁理想呢?

http://octoprint.org/#compatible-and-extendable

又各位有冇如我嘅concern呢? 你又如何解決呢?

好易用,用緊.
pi 3 有埋WIFI

step by step
https://www.youtube.com/watch?v=fOvkTuDhbuM&t=6s

想問下這裏的ching, 有冇人試過/用過Octoprint 做3D print server and web interface control ? 小弟是3D p ...
casoncason 發表於 2017/7/11 16:42
我就未用過,但係搖控print野加cam仔監控呢,我就用咗哩嗰方法,首先我部3d打印機係用赤兔mini底板,佢有得用網上搖控打印,當然佢都有埋監控,但要畀錢買時間,咁我就上淘佬買咗嗰cam 仔之後用手機裝咗佢嘅app,咁就可以一邊睇住,一邊控制,不過會有delay,cam仔加赤兔云都唔係好嘥流量,我放係公司,用部舊手機share 個網絡,去鴨記買張1gb半年用,都用到幾個月,而且cam仔有得加記憶卡,可以用佢嘅手機app replay,又可以搖控鏡頭方向...我覺得幾方便...

回覆 2# andyngo

其實我都有pi1同pi3所以對這個project有興趣, 另外cam方面是否只能用設計比pi那些鏡頭呢? 一般usb web cam ok嗎?

我就未用過,但係搖控print野加cam仔監控呢,我就用咗哩嗰方法,首先我部3d打印機係用赤兔mini底板,佢有得 ...
alancck 發表於 2017-7-11 17:02

咁即係主板已有這功能如果部機不是赤兔就唔通了

回覆 4# casoncason

用過, 當時用Logictech USB cam . 冇問題

回覆  andyngo

其實我都有pi1同pi3所以對這個project有興趣, 另外cam方面是否只能用設計比pi那些鏡頭呢?  ...
casoncason 發表於 11/7/2017 19:36

佢個octopi目標都係用到RPi嘅所有功能,包括CSI鏡頭,當然可以
USB鏡頭反而要靠彩數先得
前提係要有一個電腦mon or 區域網絡功能完善,LAN係最合適,行SSH之後checkIP同port,插好線再睇吓說明書,實做到
假如將IP放上公海就小小麻煩,考慮no-ip/duckdns做媒介
放心用啦

回覆 5# casoncason

都唔關事.  塊PI 係一部行LINUX 既computer.  成件事係咁, 係PI上面行多個叫Octoprint 既application, 經USB send GCODE 去printer 印野.   至於係街, 你要另外SET dynamic DNS, 再要係router 上SET 野.

咁即係主板已有這功能如果部機不是赤兔就唔通了
casoncason 發表於 11/7/2017 19:39

基本上可以用gcode溝通嘅都得
就係睇佢D gcode係咪太特別或者用其他溝通先話唔得
仲有,最用得嘅板其實係arduino,而唔係赤兔。

回覆 4# casoncason

在 TB 找 Linux 兔驅 Webcam 便可, 我買了4款都可以, 其中一款是 Apple  的 iSight ..

CSI 65度都是 RMB 3x ...
130度及160度廣角會貴D ... RMB 9x ...

Octoprint 都有試
但用了 Astroprint , 方便D ...
astroprint 5.jpg