[操作疑難] 打印問題

如圖,請問巴打如何解決圖中打印不直的問題,我試了多次都是如此情況,我是用simplify3d 的,求解答,謝謝!

回復 1 #fatlaw

大细邊?

via HKEPC Reader for Android

如圖,請問巴打如何解決圖中打印不直的問題,我試了多次都是如此情況,我是用simplify3d 的,求解答,謝 ...
fatlaw 發表於 2018-1-31 19:03

三角机未tune好

咁扭法有D離奇, 要多一些資料先找到原因。

機型最好有相, detail slicer setting screen capture 等。

我印過幾個唔同既方形,同一個File 印,唔同速度,設定,都會是同一個地方左上角出現大細邊,好奇怪

[attach]2039523[/attach]
螢幕快照 2018-02-01 上午9.55.14.jpg

三角機,DeltaII

想問問, 這是係新機? 之前有冇問題?

會否有零件未上實 / 唔直??

有啲似失步,不過係一小段,我試過因為啲膠嘅碎料跌咗入同步帶同齒輪中間,之後夾實咗係同步帶嗰到,每次嗰滑車去到嗰個位就失步,其他就冇事

回覆 6# fatlaw

用左一年多,以前沒這情況,剛剛拆了重組,好一點,但依然大細邊

回覆  fatlaw

用左一年多,以前沒這情況,剛剛拆了重組,好一點,但依然大細邊 ...
fatlaw 發表於 2018/2/1 18:35

唔通同步帶鬆咗/蝕咗?線軌蝕咗/唔直?
有冇試過印條單層圓柱,睇下係未淨係單邊/低層有分別?