[操作疑難] FDM膠料一問

以我所知普通料係PLA,而如果想硬D就要用ABS,不過ABS係打印過程會有有毒氣體產生,所以我想問下咁多住師兄有無用過TB所講話高強度既材料?有無邊一隻材料盡量做到最硬但又唔會有ABS毒氣問題?

以我所知普通料係PLA,而如果想硬D就要用ABS,不過ABS係打印過程會有有毒氣體產生,所以我想問下咁多住師兄 ...
綠袖子 發表於 2018/2/25 04:45

我用過pla 加 glass fiber ,不過未真正印晒啲成品,部機就發皮4,最後用返pla 算數,其實所謂最硬材料,都係睇你咩用途咋喎,越硬其實係越脆,如果計室溫嘅物料強度,pla係硬過abs嘅,我睇簡單3D嘅網頁有講,如果你又要耐高温,又要硬,同時又要有伸延性... 哩種物料可以重研究緊...

唔使,我只係想要常溫下可受重擊就可以

唔使,我只係想要常溫下可受重擊就可以
綠袖子 發表於 2018/2/25 16:51
物料承受能力除咗溫度,同厚度,密度都有關...重有你想件料爛嗰陣時嘅表現都可能需要考慮...

物料承受能力除咗溫度,同厚度,密度都有關...重有你想件料爛嗰陣時嘅表現都可能需要考慮... ...
alancck 發表於 2018-2-25 17:38

如果爛既佢唔好粉碎性咁爛就ok,但係要受到好似鎚打既衝擊力

如果爛既佢唔好粉碎性咁爛就ok,但係要受到好似鎚打既衝擊力
綠袖子 發表於 2018/2/25 21:20
直接抵受撞擊哦?幾大力?頻密度高唔高?可唔可以加緩衝(鋼片加海綿)?如果力道又大又頻密,就算用鋼片都會慢慢變形...

回覆 6# alancck

???
    http://maker8.com/article-7232-1.html
https://kknews.cc/zh-hk/tech/movby9.html

回覆  alancck

???
fred2088 發表於 2018/2/26 11:19

500g usd199

直接抵受撞擊哦?幾大力?頻密度高唔高?可唔可以加緩衝(鋼片加海綿)?如果力道又大又頻密,就算用鋼片都 ...
alancck 發表於 2018-2-26 10:42

唔密,頂到2-3鎚已經夠,不過不能加海綿緩衝。

唔密,頂到2-3鎚已經夠,不過不能加海綿緩衝。
綠袖子 發表於 2018/2/26 14:56

其實用pla密籠嘅話2mm厚已經好夠力,

我整哩舊野用嚟做3d打印機出料嘅懸臂,20mm闊,30mm高,135長,壁厚2.4mm(0.4噴頭x3層)
我自己200磅踩住兩端都踩唔斷
pla壁厚超過2mm其實好夠力,不過我冇數據