絲杆電機的轴承可以拆出來嗎?

軸承比树脂"嗱"死, 可以單獨換轴承嗎?

軸承比树脂"嗱"死, 可以單獨換轴承嗎?
jerrychan0610 發表於 2018-2-25 14:27

photo

https://www.youtube.com/watch?v=NmmFoBsSfEQ

photo please, how did resin get in the stepper motor.

photo please, how did resin get in the stepper motor.
hon2013 發表於 2018-2-25 16:48

絲杆上, 有2個BEARING, 底的那個可以拆出來, 但上面的拆不出來.
因為有些树脂由絲杆流下去, 流到BEARING裡, 珠仔CLICK實左,
而家只用紫色酒精沉BEARING, 絲杆現在總算可以轉動, 但BEARNING 還是拆不下來..

https://www.wikihow.com/Remove-Epoxy

可以試下加熱. . . . .

點解要拆粒bearing 出黎既?

絲杆上, 有2個BEARING, 底的那個可以拆出來, 但上面的拆不出來.
因為有些树脂由絲杆流下去, 流到BEA ...
jerrychan0610 發表於 2018-2-25 19:07

搵隻 拉馬 暴力頂佢出黎得唔得?

可以試下加熱. . . . .

點解要拆粒bearing 出黎既?
vvserpent 發表於 2018-2-26 13:24

可能我中文差..
BEARING珠仔比树脂CLICK實左, 成個電機轉唔到... 所以打算換左個BEARING

搵隻 拉馬 暴力頂佢出黎得唔得?
Super169 發表於 2018-2-26 13:48

但粒BEARING 係尾, 拉馬無咁長腳拉出嚟., 而另外一面係短D, 但係有個磁石頂住, 除非連個磁石都拆丟..

树脂用咩沉會溶解?
如果下次再CLICK實, 用WD40試下.

树脂用咩沉會溶解?
如果下次再CLICK實, 用WD40試下.
jerrychan0610 發表於 2018/2/26 15:28

樹脂唔係可以用酒精溶解嘅咩?唔就用丙酮(亞司通 acetone ),不過唔知浸完重用唔用得...