淘寶RAMP 1.4 + 雙頭死機?

淘寶RAMP 1.4($14) + 8825+ Marlin(1.1.4)+熱床(24V)+ 雙頭死機?師兄有無試過?

我每次打印十分鐘,10次有8次打到一半停左,打印機無反應,睇個電腦顯示出來的溫度等等算數值都好似死左機,無反應, Send reset command 就正常反~我試過reset 後即時再加熱,唔得,溫度係咁落,但顯示係set 左200度。

我開頭以為12V/10A電流唔夠係好正常,換左隻20A都係咁,我估係粒FET (P55NF06)過熱?又無野,睇data唔熱都係正常,咩都試過,只有用風扇吹住FET先好d,打10次得2-3次有問題。

我都唔知係粒FET假野定主板Mega 有問題,一話買過新主板就算....淘寶RAMP 1.4 $14係咪太平呢..

buy new if $<100, your time is more expensive

換一片Gen-L,  firmware, stepstick 用得返, 不過熱床都係外接好D。80人仔左右。

buy new if $
cosine 發表於 2018-2-26 17:34

因為Mega是垃圾資源,所以$14...唉,又要買

換一片Gen-L,  firmware, stepstick 用得返, 不過熱床都係外接好D。80人仔左右。
ustkl 發表於 2018-2-26 19:23

對對!我今晚試多一片Mega 睇下...唔得都要同你講的一樣,買過...

可能係4988, 8825 overheat.

RAMP 1.4 抆起再插, 因為塊板質素......
有酒精的話就清潔下金/銀腳先再插。

對對!我今晚試多一片Mega 睇下...唔得都要同你講的一樣,買過...
alexhon 發表於 2018-2-27 08:59

我今晚會試主力吹住果5粒野~!謝!

RAMP 1.4 抆起再插, 因為塊板質素......
有酒精的話就清潔下金/銀腳先再插。 ...
palpatrick 發表於 2018-2-28 21:31

我其實仲有一片RAMP 1.4($18),原本同mega 用開4988,昨晚試左,

RAMP 1.4($18) + 8825,件要印1.5小時,印左大約1小時停左,本來好開心仲想話找到問題...。
RAMP 1.4($14) + 8825 ,最多印10-15min 就停。
以上是不論單、雙頭印都死,"打一聲" 停左,死機後只有熱床熱溫度仲有反應,其它無反應,

用好舊的MKS mini 8825完全無事...,最怕買多片Gen..等等,原來是8825死.
8825 我set 0.6v左右不超過0.7,有 Z軸 x 2,、XYZ各一電機
只有是開住風扇仔,吹住FET(有可能是吹到8825的 E0,E1),先可以打印完成一件15min 的件

24V 推 ramps?