仲有邊部同x-cube v3 咁上下質素的水機

HK$5000 Budget 唸住下個月入手,睇落x-cube v3 upgrade version 喺4-6k 價位冇乜對手,唔知仲有冇其他我可以留意下?

anycubic photon?

via HKEPC Reader for Android

anycubic photon?

chrislo0904 發表於 2018-10-6 01:57

鬼佬之前話呢隻係best choice for usd 500,不過好似佢地都冇乜人用過X-cube

除左any cube photon, TB 仲有幾款:
Nova 3d Bene1
Creality 3d LD001
Yidimu 1LC
Micro make L2 2K ...

暫時鬼佬Review 就話Anycube 最底玩,唔知有冇師兄對比過邊部印出來正D呢,如果X-cube 唔太屈機的話,咁可能買Anycube + 部Tronxy 5 雙重享受仲過引。

除左any cube photon, TB 仲有幾款:
Nova 3d Bene1
Creality 3d LD001
Yidimu 1LC
Micro make L2 2K ...

...
t9097 發表於 2018/10/7 20:42

講 任何方嘅 photon有開箱文,你可以參考下嘅...
至於x cube,offer大大都出過唔少開箱,調校,成品文,你都可以係hkepc 哩到搵到...
如果要比較,除咗解象度,成品大少之外,用唔同嘅樹脂,暴光時間,二次固化都有影響,
正如fmd,就算同一牌子,同一種料,唔同切片軟件,加唔加支撐,打印速度,模型擺放位置,角度...都會對結果產生好大嘅影響...
更加唔好講因恐怖快遞運輸而產生如六合彩一樣嘅順利開箱嘅機率,同埋因維修升級嘅兩地運輸文件加上稅務支出...
所以其實好難去做比較,尤其俾建議新手...

樓上條開箱文唔知點解睇完幾次之後都記唔到佢開左部乜嘢,又唔知點解我又搵返之前佢Fiber Optic Implant Transillumination 條片出來睇。好邪。

Photon 正經嗰D user review 網上都睇左唔少,返而x-cube 未見過有外國review 出過,hkepc 可以話最多x-cube user 聚集的地方,最大機會有師兄有嗮兩部比較下。

而我要求只睇下有邊部5k 或以下打印質素最高的水機。見到x-cube 搞到條軌粗咁多我直覺認為會印得比其他準確,不過未有人比較過,我都唔知直唔直俾多千幾,我另一個plan 就係5k 玩Photon + Tronxy X5。

樓上條開箱文唔知點解睇完幾次之後都記唔到佢開左部乜嘢,又唔知點解我又搵返之前佢Fiber Optic Implant Tr ...
t9097 發表於 2018/10/8 23:49

如果你話因為哩到有好多師兄買咗xcube而有興趣比較幾部水機,咁要比較優勢,
哩到有師兄係識xcube老闆,如果你買咗xcube,又有咩問題,
除咗哩到有5x幾個人可以分享經驗之外(不過我到依家都未真正印過),
如果真係有大問題而師兄又有時間幫你,你可能有直接得老闆幫助嘅VIP服務(我講笑,千其唔好當真)...

anycubic 好似有人reddit問過會唔會出 4k mon, 佢話會但係唔知幾時

anycubic 好似有人reddit問過會唔會出 4k mon, 佢話會但係唔知幾時
leetszfung 發表於 2018-10-12 18:46

其實佢要等Lcd廠出到塊4k panel 賣俾佢,佢控制唔到的。

我本身係個新手,初初都係想買xcube,但其實d review 都係少之又少,最後見外國評到usd 500 best 又平過xcube 所以都係選咗photon,都無後悔,買完join 咗兩個鬼佬fb group,基本上好多人分享同有問必答,有好多資料分享,你可以睇吓xcube 有無join 嚟睇睇再比較