[教學] 用Tmc2208 drivers將你部機轉靜音mode

如題,我已經將自己部ender 3跟佢咁教轉咗,真係靜好多。
https://youtu.be/TubpTMFkbVs

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

Ender 3 的主板好似係焊死stepper drv 的, 能換嗎?

落步進減震KOSSEL就算用8825都可以做到冇聲
機體唔大 損失精度好細

Ender 3 的主板好似係焊死stepper drv 的, 能換嗎?
ustkl 發表於 2019-1-6 21:18

我換埋底板啦,因為我要用埋BL touch癈事買埋adapter 又要整boot loader所以換埋張mks gen l 底版

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

師兄是改了行OTP mode 或是 Dynamic mode?

回覆 3# mooninman

8825設計有些微毛病,點都要用滅紋器先可以用到佢應有精度
但再上又需要改個delta segment per second,咁不如升咗塊板做32bit會好啲???

師兄是改了行OTP mode 或是 Dynamic mode?
gulakpi 發表於 2019-1-9 22:15

開頭諗住只係用 Legacy mode 算啦,但係因為都係有三文魚紋所以諗住改OTP mode 或者Dynamic Mode (UART)
兩者間選擇OTP 改咗真係冇得返轉頭,而UART 雖然要剪腳,但有咩事鉭返都唔難所以就開始改UART MODE
UART MODE可以隨意喺stealhchop mode 同 spreadcycle mode之間轉換就改咗UART mode。啱啱改,都開始試。
聽講spreadcycle 係改善三文魚紋嘅關鍵。

好後改咗Uart mode. 雖然唔夠A4988嘈,但係郁嘅時候啲聲好似jam噴頭聲咁。超大心理陰影。三文魚紋又冇咩顯著改變。各位師兄聽靜音都係用減震好啦。想少啲雜用TL smoother好過。依家感覺有啲多餘。

順便試印Petg
230度/65度
0.1層
速度30 (CURA)
風扇全速

我半年前都換左, 但只係用Legacy mode,明顯比8825+滅紋器好
我4988,8825,2208三隻都用過,
最嘈係4988,2208最靜
雜紋係8825+滅紋器最多2208最少
如果講嘈音的話我部機換左2208之後仲靜過部HP噴墨printer。。
不過唔可以做標準, 因為我部機DIY時已經係以靜為主要考慮。
如果你想減嘈話,可以試下用一大塊2-3mm厚的矽膠鋪底,嘈遭起碼少一半,
而你的雜紋可試下印慢少少,ender 3 的龍門印速太快有搖的可能。

好後改咗Uart mode. 雖然唔夠A4988嘈,但係郁嘅時候啲聲好似jam噴頭聲咁。超大心理陰影。三文魚紋又冇咩顯 ...
Gulliver501 發表於 2019-1-15 19:20

還有要用stealthChop先靜,用spreadcycle會嘈但扭力好d
好後改咗Uartode. 雖然唔夠A4988嘈,但係郁嘅時候啲聲好似jam噴頭聲咁。超大心理陰影。三文魚紋又冇咩顯 ...
Gulliver501 發表於 2019-1-15 19:20