[製成品] 第一次用玩3D打印, 失敗多次之後 第一個制成品

買了雙色打印機CR-5S, 係雙色單頭打印,
新機黎到其中一隻色的金屬零件導管不能正常通過, 應該係加工時內孔沒有清理毛刺,
然後寄左一套新的零件同PCB板比我, 換左之後可以打印, 但塑膠管的的索咀鬆, 不能正常入料, 好在有Spare parts 換, 攪左成個月先可以正常操作, 但都失敗好多次,
而家理解左原理,  掌握到小小技巧, 操作順左, 而家第一個制成品係iPhone Xs Max 手機殼....

恭喜師兄,印得幾好喎

幾正喎,不過望下官網要成七千人仔.

幾正喎,不過望下官網要成七千人仔.
marcowing 發表於 2019-1-10 02:31

我雙11响淘寶買, 平800人仔.

呢張係模擬圖

我雙11响淘寶買, 平800人仔.
7CoOl6 發表於 2019-1-10 08:00

呢部我 都有留意, 單頭雙料機。
唔知有無可溶性既料可以配合 PLA 用黎做支撐。

via HKEPC Reader for Android

呢部我 都有留意, 單頭雙料機。
唔知有無可溶性既料可以配合 PLA 用黎做支撐。

via HKEPC Reader for A ...
Super169 發表於 2019-1-10 08:39

單頭雙料只可以用同溫度嘅料。

回覆 4# 7CoOl6

依然好貴,即係俾多五千買雙色.
諗下計DIY應該唔係好難,可以慳五千.
如果玩唔到水溶料仲有啲不足.

單頭雙料只可以用同溫度嘅料。
高級嘍囉 發表於 2019-1-10 09:29

yes, 所以我想知有無可溶性既料可以配合 PLA 去印。

睇 spec PVA 同 PLA 既溫度幾近, 但 PVA 幾貴下,HIPS 溫度好似要高好多. 唔知有無其他合用既。
via HKEPC Reader for Android

回覆 9# Super169

單頭多料不同溫度都可以, 只係換料時要多些時間變溫, 不過厚實又唔包乾淨的換料柱始終是個問題。

PVA好鬼麻煩, 打開一陣就吸晒水軟晒。