3mm 牆印成咁, 可以點做呢?

部機因為一次無料打印後, 成個噴頭塞滿燒死既膠.
清完之後打印, 發覺出膠怪怪地, 印一大舊野唔係好覺, 只係外層粗糙D.
打印薄牆就好大問題, 其實都唔係薄, 有 3mm 厚.  一層層粗幼明顯, 最慘係一壓就爛.

印左幾次都係咁, 初時以為 download 既模型有問題, 自己照住畫一次, 保證果度係實心既, 100%  infill 再印都係一樣.

去QQ群問, 話可能加熱塊塞左, 拆開睇真係填左D膠.
去官方淘寶店買番舊換, 點知尋日收件送錯左又整唔到.  
同店二講, 仲話係我無講清楚, 一肚氣, 我係同佢買機既, 當時套裝無任何選擇.
佢唔問我鬼知佢同一機種出過兩種呎吋既加熱片咩? 嘈左好耐至肯補發.

唔想等, 我嘗試自已慢慢清乾淨哂舊果既加熱塊, 結果都係一皮.
我估, 就算收到補發既換左都唔會有分別.  對佢地既 support 無信心.

唔知印成咁, 大家會點樣執佢呢?  會唔會係送膠出事, 我都清左幾次送膠輪, 都無改善.

因為唔知噴頭果 set 野仲有邊度有問, 我部係 UM2 clone 機, 見 UM2 機種有好多唔同既頭出左, 如果唔掂想換哂佢, 試下其他既.
唔知呢度有無 ching 玩緊 UM2 既  clone 機, 噴頭果組野, 有無好介紹.
之前聽人講過成組換 Titan Aero, 唔知有無 ching 試過, 係咪好D?

回覆 1# Super169

Ching 我想知你呢台買果時已砌好還要自己砌。Day 1已經印成咁定係用用下壞。 很明顯成個送料部分很有問題。

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

回覆  Super169

Ching 我想知你呢台買果時已砌好還要自己砌。Day 1已經印成咁定係用用下壞。 很明顯 ...
ustkl 發表於 2019-1-20 14:39

唉...我係超級黑仔.

我原本想買 DIY, 但佢地話自已砌無佢地 tune 得咁好, 套件貴少少但會送門同頂蓋, 結果比多幾舊水買成機.
點知, 收到既機箱變左形, 佢再寄幾塊板落黎, 叫我自己拆開哂佢, 重新砌過.
果次已經知佢服務差, 我 day 1 就話印野唔直, 佢係咁叫我試溫度, 話我唔 set 識, 我都問左幾次, 溫度同角度有乜關?  佢係都要我試.  試左幾日至肯認機箱有問題, 之後仲話我無認真  check 機就收貨, 過左三日, 唔可以嘈怏遞送貨整歪左.  我火都黎埋, 我一開始話印出黎有問題, 係佢地不斷要我試呢樣試果樣, 攪到遲左.  好在, 最後佢都肯寄番一 set  板比我自己再裝過.  但好多螺絲位, 係裝完拆開再裝了.

所以, 雖然係買套裝, 結果比 DIY 件更慘, 係人地砌完一次, 我拆一次, 再重新砌左一次.

之後, 初期只係收膠唔好, 一直都有流鼻水, 而且都幾嚴重.  tune 極 回抽迎度同回抽量都唔掂.
不過, 因為之前隻豬都有流鼻水, 我諗其他機都差唔多, 呢部 tune 得差掛, 無再要求佢地攪了.
此外, 另一個最嚴重既問題, 就係移位, QQ群都有人有同樣問題, 佢地都係叫人加風扇, 話係驅動過熱.

本來就係為左呢個問題, 想印個驅動既座.   本來個驅動講明要加散熱同埋裝風扇, 佢有埋風扇插, 一塊跟一把的.
原本果個, 四塊只裝一個風扇, 仲要係無加散熱片, 兼且吹 PCB 背面 (即係無芯片果面), 隔山打牛, 都唔知佢想點散熱了.

由於之前無印過類似既牆, 好難比較.  唔知同最近無料打印出事有無關係.
但我嘗試印番幾件, 之前印過既野, 都無一粗一幼的問題, 但表面好似無咁滑 (可能只係心理作用), 所以有點懷疑同出事無關.

本來諗過換送膠組件, 但見佢就咁吐絲又好正常.
但我曾經見過有個似送膠有問題既情況, 就係印印下好似無乜膠出, 突然一下聲趕吐, 好似谷埋黎出咁.
所以 check 左好多次送膠輪, 又唔見有膠積住齒輪.  唔知會唔會係噴咀D管駁唔好, 壓力唔夠.
諗唔掂, 又唔想咁快判佢死刑, 唔知係咪要成組由送膠到噴頭換哂佢.

ching, 請問有無乜野改善既提議呢?  換送膠既組件有無幫助?   唔該哂先.

唉...我係超級黑仔.

我原本想買 DIY, 但佢地話自已砌無佢地 tune 得咁好, 套件貴少少但會送門同頂蓋, 結 ...
Super169 發表於 2019-1-20 15:41

你那台是用3mm料還是改了1.75?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

你那台是用3mm料還是改了1.75?

ustkl 發表於 2019-1-20 16:02

不, 一直都是 1.75 料的, PTFE 是 2*4 的, 不可能用 3mm 料的.

不, 一直都是 1.75 料的, PTFE 是 2*4 的, 不可能用 3mm 料的.
Super169 發表於 2019-1-20 17:52

如果你印一個不用回抽的件例如cura vase mode應可過骨. 不過一有回抽歸位時有一段出唔到料就會好似你咁。原因多數是印咀和ptfe中間有gap.你要check 下印咀和中間件ptfe 件是否貼實。

不如自行改裝果部份配件,好過靠果d所謂客服

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)

如果你印一個不用回抽的件例如cura vase mode應可過骨. 不過一有回抽歸位時有一段出唔到料就會好似 ...
ustkl 發表於 2019-1-20 18:46

ching  好勁呀, 呢個係其中一個有可能我裝唔掂既地方.

因為佢個氣動開關, 同條  PTFE 超緊.   無論推入定拉出, 按實個頂既開關都好難移動條管.  
正常推入去應該唔駛按個頂既開關都好易入, 但家陣放鬆埋都唔掂.   所以唔可以靠大力推入去逼實佢.
我係拆哂出黎, 攞住支野拉入去, 如果裝好哂係推唔到既.
所以, 個位真係估估下.  我已經盡量度過, 肉眼睇似係多左少少既. 不過, 事實可能短左都唔定.
如果短左有虛位會有可能出現咁既現象, 或者真係唔夠入.  咁就死喇, 肯定又填哂膠, 之前應該都係因為咁, 入面填哂賿.
我想換過 set 野, 其中一個原因, 就係怕左條 PTFE, 根本推唔入.  已經同佢買左一套新既 PTFE + 氣動開關, 但都係一樣超實.

不如自行改裝果部份配件,好過靠果d所謂客服

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - iOS(2.3.3)
3D_DIY 發表於 2019-1-20 20:39

我都係諗住攪唔掂就換個好D既, 唔想咁快判佢死刑.
ching 有無改過 UM2 clone  機, 噴頭果組野, 有無好介紹?

用得耐個氣動開關會界傷條PTFE,鎖死咗唔出唔入。
我已經玩爛咗幾個氣動開關,消耗品嚟。