有無 ching 試過 PLA 打印完補土再磨番滑, 掂唔掂呢?

最近用 PLA 印完D野, 想整靚仔 D.  成日要就位貪快, 好多時 0.3mm 就算.  整完又唔想 0.1mm 再試, 怕左部機, 印太耐驚佢中途又移位.
諗住試下當模型咁整, 用手頭支 孖星既白筆地補完再用沙紙磨.
唔知點解, PLA 好似唔係好上筆地, 用砂紙果陣幾乎磨番哂出黎.  
用手摸好似滑左, 但一上油又係好明顯見到D紋.  當然, 我用 0.3mm  既層紋好勁.
由於屋企唔噴得野, 要噴既都盡量唔用.

之前都淘左支 PLA 拋光油 (十幾蚊大大支既 cheap 野, 又叫 ABS 膠水), 效果都係唔多掂.
不過, 用黎痴 PLA 就幾 OK, 只好當番膠水用.

網上睇片, 見好多都教人用 Rust-Oleum 隻 2 in 1 Filler and Sandable Primer.
見佢地打磨完既效果真係幾掂, 唔知香港邊度有得賣, 幾錢左右?

唔知有無 ching 用過呢?  效果好唔好?
或者有無其他好既方法呢?

我喺用原子灰加呢隻噴裝,再用砂子磨
7 天前 15:02

7 天前 16:16

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 2# 3D_DIY

唔該 ching, 請問呢兩樽野, 係咪車行用果D?  五金鋪買的嗎?  貴唔貴?

回覆  3D_DIY

唔該 ching, 請問呢兩樽野, 係咪車行用果D?  五金鋪買的嗎?  貴唔貴? ...
Super169 發表於 2019-2-10 00:23

喺呀五金舖買,唔貴大約120蚊

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)