[零件配件] 3d printer 滑輪

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=574210150866

想問呢款polycarbonate 滑輪用喺3d printer 上會唔會好過原本黑色POM 嗰款?因為原本部printer 有兩個加左油都轉得唔大順,想一次换晒佢(11隻)。

上面嗰隻都係幾蚊一隻,會唔會有D 更加好的滑輪可以喺TB 或其他地方買到呢?唸住换一次可以玩幾年,俾多D 都ok。

回覆 1# t9097

呢間的輪不錯, 尺寸抄得比較足, Pom 的已很耐用。

造輪 POM 應比 PC 好。

順唔順關啤鈴事,外皮只影響耐磨及靜音問題
國產啤鈴真係可以好差

回覆 3# ghost2377

咁邊度有 質素好D 的賣呀?

淘仔有淨膠買,自己去新填地買啤呤.

這家的bearing OK 的。如果自備bearing, 除膠壳中間的 8x5x1 washer 也要買。

淘仔有淨膠買,自己去新填地買啤呤.
marcowing 發表於 2019-2-11 16:19

新填地會唔會有埋膠賣?分兩面買煩左D

呢種滑輪 裡面有兩個啤令
淘仔有兩種 一種係兩個啤令中間有個銅ring 做間隙
另一種係冇銅ring嘅
反而冇銅ring嘅會順滑好多!
其實對於printer 國產啤令已經夠用!

用國產啤令配合自己設計嘅pulley 打印效果

自己設計嘅pulley  

你部機都大部wow