請教一下, 有無 ching 識畫 Bevel Gear?

因為隻舵機太長, 打橫放唔入, 只可以打直放, 但要轉既位係頭頂.
想將個舵機既動力轉90度, 網上搵到個 bevel gear 既齒輪組好似可以做到.
我用 Fusion 360 裝左個 Bevel Gear 既 add-on, 但係唔多明白佢既設定.

我想要既結果大約係咁, 我會在 servo 既頂想辦法 mount 條軸, 加 bearing 再鎖實個 gear, 等佢可以係舵機頂水平轉.

唔知點樣可以做到個 fit 位既, 同埋想做  2:1 既, 舵機 180度, 上面只係轉 90度.

網上搵左 D 模型 download, 但 scale 完未必夾到 D 位, 亦未必做到想要既比例.

有無 ching 知道應該點畫好呢?  
用 fusion 或者 solidworks 都 OK, 我本身個模型都係 solidworks.
(必要時, 1:1 都可以接受, 最多用 program 限住舵機只係用 90度)

我見有D係螺紋既, 唔知係咪會咬得好D呢?

或者, 有無共他好既方案, 可以用好少既空間, 將佢變成由個頂位去轉.
唔該哂先.

回覆 2# xo_ox

唔該  ching.
其實, 模型我都搵左好多個, 但好難 fit 到入去, 而且我想睇下可唔可以自己畫到, 配合番D位, 同埋所要既比例 (2:1).
家陣叫做最可以自己 set 既, 係 fusion 既 add-on, 但 佢本身好似有最細既 size, 上面果個都係比我 縮細左至配合到, 而且係 1:1 既.  我都唔識點樣可以出到 2:1.

或者再補充少少, 其實網上都搵到D教人畫既簡單教學.
不過, 有D野我唔係好知點 set 好 (傻下傻下, 發覺自己想問乜都唔知).

因為空間有限, 我唔知有無可能, 好似上面個圖咁擺, 做到個 2:1 既轉變.
同埋, 個接觸既斜面要幾大至扣得好又唔會卡.
上圖係個 add-on gen 既, 呢個厚度我都未必夠位的, 可能要薄D.
我見有D好詳細既說明, D formula 睇到我頭都大埋.

所以, 想睇下有無 ching 識畫, 如果有指定呎吋同轉動比例, 應該點樣做至好.

小弟有個簡單方法,在 Fusion 360 入面,用 Insert - Insert McMaster-Carr Component, 之後 search box 打 bevel 之後就有 bevel gears。左手邊 menu 揀合適你自己用嘅 gear, 我分别第一次揀 12 teeth 16 pich,第二次揀 24 teeth 16 pitch,跟住右手邊揀個product, 之後揾一揾 Product Detail 呢條 hyper link,之後你會見到 cad 圖同可以揀 save as 嘅 format,揀 3D-step, 按 SAVE,咁你就會 import 咗個 bevel gear,因為之前揀 3D-STEP 所以呢個 gear 可以除便改軸徑,gear 長度,什至自已加 key slot 位。希望你啱用!

我用上面方法所得效果

回覆 6# gorto

唔該哂 ching 先,  要先看看那個 product 合用了.
不過, 我發覺自己又傻了, 原來 Solidworks 都可以生成 bevel gear 的, 好像比 fusion 的更簡單.

因為隻舵機太長, 打橫放唔入, 只可以打直放, 但要轉既位係頭頂.
想將個舵機既動力轉90度, 網上搵到個 bevel ...
Super169 發表於 2019-2-19 10:45

唔識畫 Bevel Gear搭咀。

"係螺紋既bevel gear"係咪指上面呢種?通常叫helical / spiral bevel gear,同一般齒輪比,係高扭力用途下至會有明顯分別,如果塑膠打印做,唔大分別。反而打印件品質更加影響咬合。

唔識畫 Bevel Gear搭咀。

"係螺紋既bevel gear"係咪指上面呢種?通常叫helical / spiral bevel gear, ...
高登阿伯 發表於 2019-2-22 03:53

唔該 ching, 就係呢隻了.  我諗住佢會咬得實D, 個角度會準D.
不過, 如果打印件無著數, 咁我用番直紋了....反正我都搵唔到點整呢隻.