也有“翹邊”哦:

我無睇錯呀, 咁細粒都翹邊?
我家陣用磁石貼, 初時自身都好痴, 用舊左家陣貼塊 3M藍貼紙都OK 喎.  
痴得好實, 拆完好多時會有泡泡, 要用卡仔掃番平.

一路都係用12V 熱床,鋁平台+PEI 片,見到師兄玩玻璃咁好效果,終於改咗用220V 熱床再加晶格玻璃,依家印咩嘢都好以鏡咁平。

由面到底層共七層

PEI 冷打片
3M雙面膠
晶格玻璃
矽膠220V 熱床
隔熱墊
鋁平台
松木隔熱片

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 13# palpatrick

200V 熱床要小心 D .... 不過你當然無問題 !!!

但要通佈CEO及董事長們 ...

回覆 14# fred2088

做好絕源, AC床比12V DC 床安全。因電流小 電線接口不會overload 燒掉。不經火牛也不會因牛overload  而出事。

玩得熱床多數都用鐵殼牛,都係要處理AC絕源啦,根本沒分別。

用過AC 床, 唔駛1min 上60度, 3min 上100度。是返唔到轉頭的。
不過,當然貴一些。

回覆 15# ustkl

當然同意 ....

但最好兇吓CEO 同 董事長們先 !!! 說話講在前頭 .... 如果唔係 電一下都人頭落地 ...

回覆  ustkl

當然同意 ....

但最好兇吓CEO 同 董事長們先 !!! 說話講在前頭 .... 如果唔係 ...
fred2088 發表於 2019-5-2 17:27

實在用咗AC床係返唔到轉頭,穩定升温,12V牛完全唔會過熱。

當然係安全致上,做足絕緣!

推薦用這種接線插&線耳!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆  ustkl

當然同意 ....

但最好兇吓CEO 同 董事長們先 !!! 說話講在前頭 .... 如果唔係 ...

fred2088 發表於 2019-5-2 17:27

成屋電器都係插AC電, 包括任何一台3DP.  邊兇得咁多。

一句到尾
部機裝得企理, AC熱床點玩都唔會觸電。
部機裝得求其, 12V熱床唔止可能會觸電仲會燒左你間屋。

回復 18 #ustkl

高手即是高手

via HKEPC Reader for Android

一路都係用12V 熱床,鋁平台+PEI 片,見到師兄玩玻璃咁好效果,終於改咗用220V 熱床再加晶格玻璃,依家印咩 ...
palpatrick 發表於 2019-5-2 16:00

唯一發現PEI難打理, 熱床升温到60後雙面膠會有少許膨脹,如果痴得唔好有氣泡仲大鑊, 原本好平嘅平台就會脹起少少,熱頭high花PEI就GG,輕則難拆件,重則表面花面貓。

花面貓

想要印得靚只好用返古法, 白膠漿!