師兄,我都有興趣改熱床,可PM d 材料link 嗎? 及有什麼要注意?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 21# 3D_DIY

你決定用220v,24v 定12v未?

見預熱咁快想試下改220v呢種,用到7層料有無特別意思?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

見預熱咁快想試下改220v呢種,用到7層料有無特別意思?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1) ...
3D_DIY 發表於 2019-5-3 18:55

資料已發給師兄!

PEI + 雙面膠 (如果要印古法,可以唔加)

晶格玻璃-可用電磁爐面零件代替(價錢平又超平)
矽膠220V 熱床-加熱快又穩定
隔熱棉-主要係藏起熱床啲電線&温控&保温慳電
鋁床- 用嚟夾實成份嘢
松木- 隔熱絕緣, 因爲下面仲有電線插頭。

回覆 21# 3D_DIY

我是咁裝的冇咁多層

1. 找人lazer cut一片鋁板 or 原本的鋁基板熱床
2. 下面貼上矽膠發熱板
3. 上面放玻璃平台貼等.
4. 控制要用DC 控 AC SSR, 10A的已經好夠, 不過25A 都係貴一兩蚊。

回覆 24# palpatrick

七色彩板 ...

回覆  3D_DIY

我是咁裝的冇咁多層

1. 找人lazer cut一片鋁板 or 原本的鋁基板熱床
2. 下面貼上矽膠發熱 ...
ustkl 發表於 2019-5-3 21:13

既然放毒,一定要比藥方。
檢查清楚先駁220V!

既然放毒,一定要比藥方。
檢查清楚先駁220V!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1) ...
palpatrick 發表於 2019-5-4 16:52

謝謝師兄先,之前已買落呢個唔知啱唔啱用呢?

回覆 28# 3D_DIY

Support 220V AC?

回覆  3D_DIY

Support 220V AC?
ustkl 發表於 2019-5-5 00:26

睇返賣家資料唔用得12-24 v,要買師兄推薦個隻SSR先得