玻璃真係超平,試印180mm,完美完成, 可惜發熱有D唔均勻。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

玻璃真係超平,試印180mm,完美完成, 可惜發熱有D唔均勻。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2. ...
palpatrick 發表於 2019-5-10 16:18

是過大不均,還是塊加熱板品質唔掂?

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

是過大不均,還是塊加熱板品質唔掂?

3D_DIY 發表於 2019-5-10 19:56

情況未明! 通常我會訂多一兩片備用,有時間換另一片熱床比較下。

回覆 32# 3D_DIY

如果有用過電陶爐就會發覺個黑晶面板中間紅晒,但係外圍仲可以凍冰冰。

發熱板中間尤其是出線位可能有些盲點。

其實想整個面熱最好把發熱板痴在鋁板上, 才再加上玻璃/黑晶板。

我就比較揼本用呢隻 Wham Bam
Print 完出嚟個底靚到成塊鏡咁
https://whambamsystems.com/

我就比較揼本用呢隻 Wham Bam
Print 完出嚟個底靚到成塊鏡咁
驚你唔識 發表於 2019-5-11 03:15

我覺得似係PEI 片, 想問下師兄有無印PC料?

因為我早前有用PEI片,可惜加熱80度左右就會脹起少少,但正因為咁,印第一層有時會’high’花張膠面,我初時用0.8厚PEI,如果花面就用800沙紙打磨仲用得番,改用0.5PEI就唔得。

以我嘅情況為例,綜合各位師兄建議,一般打印PLA 用60度以下還可以,但升過80度印PC的話,可能要預熱Heat bed再 Auto bed 一次,先可以印PC。

這樣排,可能印PC都會有脹面問題。
PEX Polymer
3M sticker
Aluminium Shims
Magnetic Base
3M sticker
Aluminium Base
3M sticker
Heat bed

可能試下咁

PEI
3M sticker
Magnetic Base
Ferritic Stainless steel Base
3M sticker
Heat bed

回覆 36# palpatrick

其實 PC 只要床夠熱就可以印到, 我用白膠漿同pei都冇問題,但印得高的話始終都有翹邊問題, 應該同冷縮熱脹有關, 如果可以密封咗部printer,加暖風機或者放喺個焗爐度印應該可以解決。

回覆  palpatrick

其實 PC 只要床夠熱就可以印到, 我用白膠漿同pei都冇問題,但印得高的話始終都有翹邊 ...
t9097 發表於 2019-5-11 14:48

我都有同樣問題,印高件會有收縮裂縫,大獲D會因為升高頂到印嘴翻車(磁頭桿)。

所以印得高要用保温箱!?

我覺得似係PEI 片, 想問下師兄有無印PC料?

因為我早前有用PEI片,可惜加熱80度左右就會脹起少少,但正 ...
palpatrick 發表於 2019-5-11 13:25

呢隻 Wham Bam 係PEX 面不過我印 PETG 用 90度bed 未試過你所講嘅脹面
呢隻 Wham Bam 最高溫度係130度持續, 不走磁,不脹面

呢隻 Wham Bam 係PEX 面不過我印 PETG 用 90度bed 未試過你所講嘅脹面
呢隻 Wham Bam 最高溫度係130 ...
驚你唔識 發表於 2019-5-11 18:00

聽落非常好! 解決哂我所有問題!