[零件配件] ¥18蚊廉價“晶格玻璃”試用

因為一直都用緊PVP固體膠來print PLA 所以難免都會有D“翹邊”
加左hotbed 同埋買左一塊18蚊嘅“晶格玻璃”  4mm厚
試用左之後 發現真係好好用

收到之後 塊玻璃真係好平整 比我 好似一塊鏡甘

打印完之後 等降溫到30度都已經可以好輕鬆攞走  個底面都好光滑 好平整
總算唔洗忍受清理膠水嘅痛苦
抵用

唔好意思搭單問下,任何立方是否要加角碼加強結構?例如閣下圖中那款何處可找到?謝謝。

回覆 2# petersoap

因为何方D角位系膠件 所以要加角碼
呢個系我自己設計用出黎  用PLA打印嘅
如果要金屬嘅可以系淘X搵到

現在要$35- 啦!

之前都想買,但找不到ultimaker 2 229 x 257 尺寸冇買到,清膠水煩到嘔(個底仲要唔靚),樓主講一講即刻買塊235 x 235玩下先

via HKEPC Reader for Android

現在要$35- 啦!
xo_ox 發表於 2019-3-2 10:43

可能有好多人睇完我個post走去買? 所以賣家升價??

之前都想買,但找不到ultimaker 2 229 x 257 尺寸冇買到,清膠水煩到嘔(個底仲要唔靚),樓主講一講即刻買塊 ...
MYTHOLOGY 發表於 2019-3-2 16:28

C兄 如果夠位 可以買大一個size  300mmX300mm

淘X直接搵“電磁爐黑晶玻璃”大約¥50

又可以增大打印嘅size

玻璃底,有沒有加東西,如何按裝?

回復 7 #597868071

um2 放唔落300x300
試印PLA幾次,直接印,冇試過甩底 有冇試過咩Filament唔黐?TPU、PC、Nylon得唔得

via HKEPC Reader for Android

幾個月前就見到想試, 但問了幾家, 都沒有  UM 的呎吋, 也找不到可以訂造呎吋的.
好像全部都是同一個貨源, 呎吋都固定了.

有 ching  找到 UM 合用的嗎?