[製成品] 朋友淘寶8xx 人仔的散件組裝機

朋友買左部3d printer , 搞唔掂。拎來幫手搞下,其實都唔太差,整好都印得幾靚仔.
換左幾十元零件,成部反生左.

本來有熱床旳,但太雞俾我拆走左先,訂左塊新床未到.用我自己DIY的舊料玩住先.

比較小見用這種減速馬達來做Z

初步tune 好,印左兩個正方體, 卷膠係廢膠,放左幾年

印隻船仔,都唔差。

嘩 !tune 得咁靚  直頭是8千元的机 你朋友真幸福!

嘩 !tune 得咁靚  直頭是8千元的机 你朋友真幸福!
hktvro 發表於 2019-3-5 17:08

重點就係要識得 tune

唔識就奶硬野

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

回覆 2# hktvro

哈哈,咁又冇咁誇張,只係變返一部正常能用下的3d打印機。

回覆 3# kofz

都係,不過咁平,料錢都差不多, 仲有個2.4寸彩色 tft touch screen

1000蚊有咁靚我都入坑喇

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 6# Motti_sir

咁你入左坑未 , 快d加入呢個大家庭啦

朋友買左部3d printer , 搞唔掂。拎來幫手搞下,其實都唔太差,整好都印得幾靚仔.
換左幾十元零件,成部反 ...
qkuser 發表於 2019-3-5 13:16

請問這種機如何tune尺寸呢?
有部機tune來tune去,xyz 的尺寸都不準,
印圓型會變成鵝蛋形!?不明原因

回覆 8# xo_ox
你先印個正方體,看看XYZ 那一個不準.
最簡單先試試tune steps per mm

原來步進數值 x 原物件尺寸(mm) /  實際出來的物件尺寸(mm) = 校準後的步進數值

新床到左.

即刻安裝上去試下先 ( 第一層 Raft )

跟住再要整埋D cable chain 就應該搞掂晒了.