水機討論

有D問題想問問大家,
水機SIZE 限制於IPS 屏的SIZE,  其實用電腦MON做有冇可能? 大SIZE 就唔需要太細緻.
(一隻MON $799 成廿幾吋大, 1980X1080....) 如果印D 工件, 都唔需要太細緻   
升降都係用一條數控滑台就可以.(可拉30KG)  

其實有冇可能?

5寸 2K mon vs 24寸 2k mon ?
1:25 (1x1:5x5) ?

我係覺得 水機 本身係比 PLA 精緻好多,  耐何隻 5吋SIZE 細過頭,  如果放棄精緻, 變返大呎吋,  PLA 機一定唔夠水機快. 而唔駛怕炒粉

成型面積大, 和盤底離型的難度會增高。

理論係咁,如果易嘅一早成街都係啦,8.9寸都唔太多啦

我係覺得 水機 本身係比 PLA 精緻好多,  耐何隻 5吋SIZE 細過頭,  如果放棄精緻, 變返大呎吋,  PLA 機一定 ...
iceman76 發表於 2019-3-14 23:18

呢個真係考慮因數. 要一隻透光又唔黏UV 膠的物料先係大問題

回覆 3# iceman76

玩水機都係要精緻度, 如果唔駛精緻度不如用返FDM .就夠用.
水機唔一定快過FDM 機, 睇印幾高,就算面積好細,越高越耐.
至於炒粉,我諗呢家正常其實都好小會炒。
至於離型相對下係會難d , 但其實主要係有無市場,好似呢部40 吋夠大吧

回覆 7# qkuser

高人機 ...

水機又有水機的問題,水機要好多 support,拆 support 拆到你Hi Hi,而且水機的材料的選擇比較小,一般都比較硬和脆,打螺絲打一次還可以,如果戶外用,UV會使材料變黃,白色很快便變黃。而且材料價錢差位幾倍,打印後的處理也是很煩,後處理有很多污染物,膠機相對是簡單。而且很多材料可以用。利申,兩種機我都有,

水機假如係LCD就好睇佢個解像度,大mon一般都係最盡4K,dpi唔高,亦好少只有panel冇背光嘅單品貨,要自行拆解(因爲嗰啲panel火力不足)
8k有排先出,所以目前維持5-10吋已經仁至義盡
假如行laser嘅sla就好睇佢個運行模式,一般都係靠改變角度做光固化,好難做大,大型嘅唔知市面有無行um個種玩法?
不過大型都係fdm或者粉塵sls呢種商業級機器比較保險