[操作疑難] 一額汗, 如果固件唔支援 無料停機, 有無D其他簡單方案?

前兩日打印左件廿幾粒鐘既大舊野, 印左十幾個鐘去訓果下, 至發現卷膠好似就快用完, 唔知停唔停好.
成晚心掛掛, 第朝一早去睇下, 總算比我搏到.

之前就試過, 印到無哂膠, 部份唔識停再加熱左唔知幾耐, 結果D膠壞死哂係噴咀入面.
攪到要拆開換件, 攪左好幾日.

有時就算打印前都難估佢夠唔夠, cura 計話要二三百克, 但睇落卷膠仲有唔少, 好似無理由無端端開卷新既.
家陣D新機, 好多都話可以斷料停機甚至續印.  但我果部無 sell 呢家野.

去QQ群問佢地, 有人話可以駁到 斷料檢測既模塊, 但又唔肯講點做. 問技術又唔答, 不過十蚊八蚊粒我都買左先算了 (只係 check 斷料,  卡死唔 check, 好 cheap 一粒機械開關果D).

因為唔知 固件係咪  support, 初時諗過接 relay 去斷電, 唔知會唔會傻左D.  唔知仲有無其他好方法.

最近見有隻  AstroPrint 同 OctoPrint 可以攪 remote print, 可以比我裝鏡頭去 check, 番左工心掛掛都可以睇下.  
剛好之前買左塊 RPi 無用, 諗緊裝黎試下, 唔知呢D軟件, 會唔會支援 斷料停印 (係接  RPi 既 GPIO 而唔係部機)  
我只係需要停就得了, 因為部機既固件寫得有問題, 停左再印會走位, 基本上係唔可以續印的.  
但停左都好, 起碼唔會再燒壞膠.

回覆 1# Super169

人手+打火機已可以接合兩條絲, 不過要自己試多D ...

回覆 2# fred2088
我會用打火機 , 加條PTFE 管 , 燒完來回推幾下,搞掂

回覆 2# fred2088

唔該 ching.  
上面既相, 係已經印完, 唔需要駁了.
問題係, 我開始打印果陣, 跟本唔肯定夠唔夠.  如果真係諗住唔夠, 有貨既話, 我都會換卷新既.   

有時唔係咁o豈可以見到, 出事之後就太遲了.  如果可以自動停就最好喇.

回覆 4# Super169

只有 看看有沒有 Firmware Hack !!!

多年前的方法 ...

對任何機種都可用 ... 但未必對任何印件可用 ...
https://www.instructables.com/id/continue-failed-3d-print/

多年前的方法 ...

對任何機種都可用 ...  但未必對任何印件可用 ...
...
fred2088 發表於 2019-3-18 10:33

唔該 ching 先.  不過, 可能我講得唔清楚, 我想要既唔係點樣續印, 只需要佢無料果陣識停就可以了.

Firmware hack 既機會好微, 因為佢係自家寫既固件, 亦都停止更新成年了, 佢地應該已經放棄左.
山寨機既固件, 應該無乜人去 hack 佢.

回覆 7# Super169

安個獨立 Relay 去 3D Printer 的 12V輸入, 當無絲 Cut 電 ?

回覆 7# Super169

有斷絲檢測 ?

回覆  Super169

有斷絲檢測 ?
fred2088 發表於 2019-3-19 01:12

oh, 謝謝, 之前睇唔到既? 去 QQ 問果陣, 技術又唔肯講.  只係有個用家話得, 又唔教人.
原來他們有提及  斷料檢測, 咁就大條道理叫佢講了.

不過....唔知會唔會又耍我了.   如果佢地話要幾百蚊買舊野至用到都玩死.

但係, 佢地既中途停左換料再續打, 係就係支援, 不過會走位.....有等於無.  唔知 斷料檢測 會唔會又係得個名.