門外漢一問

我無3d printer

但家中有一支喇叭個支架給工人姐姐打爛了
尋遍網上都搵唔到可以配返
剛剛網上找到一個3d print的代替品
https://www.thingiverse.com/thing:1012889/apps/

請問我是否可以找出面的3d print公司幫我印出來就用得?
請問收費如何?
我無接觸過這方面

通常你上google 打3d列印服務都有,不過一兩件唔知收幾多。

請問那些是什麼物料?
如果印出來做支架會不會夠硬度?

回覆 3# 流氓大亨

通常是ABS 或者是PLA。
但現時最多的是PLA 和ABS 的混合膠料。

印出來的負重能力其實是基於充填率。
100%充填硬度是最高,負重能力都高,但因為用上不少物料,所以一分錢一分貨。

我覺得用PC 料印infill 35%已經夠硬!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 5# palpatrick

咁細隻喇叭, 應該夠力啦

回覆  palpatrick

咁細隻喇叭, 應該夠力啦
kayming 發表於 2019/4/1 15:11

支喇叭好長,唔係輕的

短期用其實30%左右就夠力
你真係怕既 50%乜都夠
就咁用 pla 或 abs 都係膠
放得2年左右就會老化(定氧化之類...)
唔郁佢都好地地
但你個喇叭黎,會係咁震
想硬淨的好多方法
但應該9成9賣家唔會/識幫你攪

短期用其實30%左右就夠力
你真係怕既 50%乜都夠
就咁用 pla 或 abs 都係膠
放得2年左右就會老化(定氧化之類 ...
dtom 發表於 2019-4-1 19:27

50% infill  都好Full! 夠哂用!

我無3d printer

但家中有一支喇叭個支架給工人姐姐打爛了
尋遍網上都搵唔到可以配返
剛剛網上找到一個3d p ...
流氓大亨 發表於 2019-4-1 04:15

PM 我! 明天可取。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)