求3D PRINTER推介

因為自己有玩開模型
一直心思思都想整一部3D PRINTER,但唔知點入手好

個人需求:
需要遠程PRINT野:因為家中有主子,一來拍搞壞部機,二來自己有一個工作室整模型用,會方便一點
最好少味:因為部野會放係工作室,而工作室係會日間長期無人(可能約2-3日先會有人上去一次),始終工作室係租的,唔想因為氣味問題打搞業主
希望簡單易用,就算用IPAD有檔案都PRINT到,價錢最好便宜

我知道我的要求係有點兒過份,但即管問下有無可能同幾多錢先,THANKS

遠程PRINT野是甚麼意思?

遠程PRINT野是甚麼意思?
ustkl 發表於 2019-4-9 10:35

即駁NETWORK,可以由A點發出打印指令,叫B點的PRINTER印野
因為我在家(大埔)有電腦,但3D PRINTER放係工作室(火炭)有時想家中諗整乜,整好後就叫火炭個邊的PRINTER印,等有時間過去個陣即可檢查成品及加工

回覆 3# sunhikari

3D Printer 不同普通 inkjet般有成熟的load 紙係統。印完會放好一疂。

如果你的3D printer 已預備好理論上是可以 remote start print 和 control的. 也可以加 Cam mon 住, 不過印完要拆件和清理平台才可印下一個。如中途出現甚麼問題還是要停機親身處理。

回覆  sunhikari

3D Printer 不同普通 inkjet般有成熟的load 紙係統。印完會放好一疂。

如果你的3D prin ...
ustkl 發表於 2019-4-9 11:32

基本上就係預左每次只印一件,因為還要考慮到需要修形
但叫我砌機就真係唔好啦

自問無咁好能力

回覆 5# sunhikari

老實講,除非只是印一些print friendly 的東西。很多時想印的都未必可以一次成功,     做設計也經常改。部機不在身邊有些不實在。

回覆 6# ustkl

同意,就算一take ok,玩樂嘅心癮會驅使你即刻想見親生仔,放到舞雷公咁遠興趣跌左九成。

基本上就係預左每次只印一件,因為還要考慮到需要修形
但叫我砌機就真係唔好啦

自問無咁好能力 ...
sunhikari 發表於 2019-4-9 15:28

你需要一條belt!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

你需要一條belt!

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)
palpatrick 發表於 2019-4-9 19:36

玩開模型嘅,fdm精細度未必滿足到,但水機放到隔坐山咁遠簡直自掘墳墓

實話實說, 玩3D打印非常好玩, 其中最有趣的是: 如何打印得更好!
如上邊師兄所說, 3D打印需要有多少動手能力,
尤其是經驗不夠, 很多時要打印多次才成功, 要即時現場觀察改進.

金句:  "玩開模型嘅,fdm精細度未必滿足到,但水機放到隔坐山咁遠簡直自掘墳墓"