多年前Delta機的 換頭設計 !!!

fred2088 發表於 2019-5-25 16:12

我整咗粒ball joint 頭,原因係磁頭要有N50先會hold得好D, 但係淘佬貨唔係咁易買得啱, 我印PC成日抄粉,掉頭又掉杆,真係頭又甩褲又甩!

Ball joint 頭用咗一排都好OK, 耐用度還可以,係要做定幾支spare不時之需,印出嚟同磁杆一樣咁靚仔,個頭參考P仔,開始時用一把吹件扇,諗住印PC都唔洗開,後來印PLA多咗先加夠兩把!

一扇版

雙扇版

笛子

回覆 2# palpatrick

ching 好野, 我印咗好多次唔同笛都吹唔響,應該係我印得唔好

回覆 2# palpatrick

波套- 唔會頭又甩褲又甩 ...

回覆  palpatrick

ching 好野, 我印咗好多次唔同笛都吹唔響,應該係我印得唔好 ...
hklb 發表於 2019-6-6 12:17

師兄! 好坦白講,除咗印出嚟嘅吹BB吹得響,
笛子都係第一次印, 用風筒吹軟調教都係廢,
都係幫襯文具舖!

波套- 唔會頭又甩褲又甩 ...
fred2088 發表於 2019-6-6 13:10

用PLA印最好,可能PLA難打磨,用波套反而印咩出嚟都係好實好firm !  真係估佢唔到!波套真係好波!
我仲無落磁石。

去片

回覆 5# palpatrick

同你一樣BB 是但印都響, 自己印笛都係想搵個可能性

回覆 7# hklb

師兄!我想問下你印咗有幾多款笛? 我諗可能係設計可以改善到呢?
有無其他師兄可以印到又吹得響?

同你一樣BB 是但印都響, 自己印笛都係想搵個可能性
hklb 發表於 2019-6-6 14:17

師兄! 我啱啱印咗thing:11796, 堅吹得響。

你又試下!

回覆 9# palpatrick

le 款之前都印過, 不過唔知點解我係訓係到印先吹到, 不過就變咗唔靚