回覆  palpatrick

le 款之前都印過, 不過唔知點解我係訓係到印先吹到, 不過就變咗唔靚 ...
hklb 發表於 2019-6-6 21:26

垂直印需要好強嘅吹件風扇,咁樣先可以順利‘過橋’,我部機都唔係印到prefect,都有少少瑕疵! 第一次印無加裙邊就炒粉!

用PLA印最好,可能PLA難打磨,用波套反而印咩出嚟都係好實好firm !  真係估佢唔到!波套真係好波!
我仲 ...
palpatrick 發表於 6/6/2019 15:51

呢個設計好似幾好咁
不過硬係覺得依然有些小機會磨損之類
假如加埋N50磁鐵同些小潤滑措施,你覺得會點?

呢個設計好似幾好咁
不過硬係覺得依然有些小機會磨損之類
假如加埋N50磁鐵同些小潤滑措施,你覺得會點? ...
bam1a 發表於 2019-6-6 23:27

加N50強磁梗係好,下一個版本加!

加這個就夠用!

點解吾直接用磁臂,虛位更小。

點解吾直接用磁臂,虛位更小。
kfceric 發表於 2019-6-7 17:01

印PC料時個嘴會積咗少少屎,一high咗落件就會掉頭甩杆!

我參考這個做,暫時未有甩頭甩杆!

印PC料時個嘴會積咗少少屎,一high咗落件就會掉頭甩杆!

我參考這個做,暫時未有甩頭甩杆!

...
palpatrick 發表於 7/6/2019 19:08

見到thingiverse有人咁做
有人好似講用PLA好似抗扭抗拉力比較脆弱所以唔係好材料咁話
咁加多個磁力同改肯更硬淨嘅PETG我諗比較好?

見到thingiverse有人咁做
有人好似講用PLA好似抗扭抗拉力比較脆弱所以唔係好材料咁話
咁加多個磁力同改 ...
bam1a 發表於 2019-6-7 19:51

師兄! 我有興趣知多D,有無link?

另外我無PETG, 會試下用PC料睇下效果如何!

謝謝

回覆 17# palpatrick

ching 有無試過pla+?  賣家寫得佢好好唔知真唔真,宜家屋企仲有唔少線料唔敢再買住, 同埋近日印樹枝發覺其實係好實淨,如果附近有朋友可以幫手都可以考慮

回覆  palpatrick

ching 有無試過pla+?  賣家寫得佢好好唔知真唔真,宜家屋企仲有唔少線料唔敢再買 ...
hklb 發表於 2019-6-7 22:51

我同你一樣有唔少料未用完,有一卷仲要係導電料仲未諗到點玩,PLA+ 留番下次入抙,  樹脂機一路都唔入係怕麻煩同埋氣味問題,聽到你話有硬淨樹脂又真系幾吸引! 我都係印咗PC料試下先!

回覆 19# palpatrick

家下手上只有光子s 跟機支250ml , 佢地官方話係硬同韌都平衡,里樣應該無吹水,我清完玩下啲癈料又真係唔錯,先前印中空無注意開孔,入面好多膠水 最後用電鑽鎢鋼嘴開1.2mm 厚都鑽咗陣,我覺得最後算係溶開唔係鑽開 不過都可能因我用手電鑽唔方便用力都未定