回覆  palpatrick

家下手上只有光子s 跟機支250ml , 佢地官方話係硬同韌都平衡,里樣應該無吹水,我 ...
hklb 發表於 2019-6-8 01:08

師兄! 你放毒!

家下手上只有光子s 跟機支250ml , 佢地官方話係硬同韌都平衡,里樣應該無吹水,我 ...
hklb 發表於 2019-6-8 01:08

樹脂都有一個好處,就係無高温問題。   

依家波套已經解決咗甩頭問題,
因為掃到件就一野KO,所以要加裙邊。

回覆 22# palpatrick

我唔中意開熱床又中意印細件野所以裙邊都係成日用,成日出事都係啲邊位口水積或者因小小向上彎頂嘴出事,可以回揪後跳高小小解决,不過我唔用abs, pla 耐咗或者小小熱都易變形就真係幾煩人

我唔中意開熱床又中意印細件野所以裙邊都係成日用,成日出事都係啲邊位口水積或者 ...
hklb 發表於 2019-6-8 23:59

回抽&Z揪跳兩樣法寶都出埋, 印ABS / PC 點都要開熱床。有時開裙邊都會有一兩隻唔聽話!

回覆 24# palpatrick

所以我對pla+ 先興趣,佢話好似abs 實淨耐無,印又唔一定要熱床貴些少都係值,屋企通風唔好真係唔係好想用abs 部水機都好大味,我都係揾到有檔啲人話無味又實淨先落手

所以我對pla+ 先興趣,佢話好似abs 實淨耐無,印又唔一定要熱床貴些少都係值,屋 ...
hklb 發表於 9/6/2019 05:19

ABS已經過曬時
要高物理韌性玩尼龍
要易印同多色選擇就PLA
要硬淨就PETG
除非你想玩冷蒸汽拋光,真係冇野值得留佢

所以我對pla+ 先興趣,佢話好似abs 實淨耐無,印又唔一定要熱床貴些少都係值,屋 ...
hklb 發表於 2019-6-9 03:19

師兄! 我都係考慮到大味問題,所以先無玩樹脂,

至於ABS就真係唔好屋企印, 印PC就無味無毒又好磨,但唔啱你(必需要熱床)。

PLA +會一轉入手!

ABS已經過曬時
要高物理韌性玩尼龍
要易印同多色選擇就PLA
要硬淨就PETG
除非你想玩冷蒸汽拋光,真係冇野 ...
bam1a 發表於 2019-6-9 03:29

師兄! 波套磁杆二合一!

我唔印ABS, 有毒怕小朋友吸到呀!

palpatrick 發表於 9/6/2019 05:52

手腳真快
期待實裝效果

palpatrick 發表於 2019-6-9 03:52

我都想試一下!