32bit 底板心得交流

首先點解想換32bit 底板,其實最主要係唔想用tmc, 因為熱,步進同驅動都好易熱,又易失步,又唔快得,可能係我技術有限,點都好我都寄望32bit 板可以解決問題,當然用32bit 板問題都唔少,唔係唔會新機都仲用緊2560啦,講回正題,手上有4款版, ramps fd v1, ramps fd v2, ramps rearm, skr v1.1, 點解係里4款,主因係有得淘又平,首先最平係skr 1.1, 如果唔太玩野skr 1.1 應該係最底玩,用lv8729 又快又静,upgrade firmware 用sdcard 就得,不過要注意佢用唔到2004lcd ,即係好多跟機的lcd 都用唔到,但可以用12864, 仲有如果用佢個tft3.5 唔想麻煩就唔好用12864, 二選一好喇,因為lpc 1768板都唔夠脚用,好多脚其實係share, 只係方便你插, 如果一般單雙頭機都叫做夠用好似 rearm , 睇佢好似可以代替mega2560,但實則有成廿隻脚係唔用得,先講住咁多先, fd 就留返下次

tmc唔掂唔關8bit版事,除咗$$$之外,就係因爲佢有模擬microstep能力可以代替(例如tmc2208,聽講呢代已經debug好個熱量問題)
但假如要用盡佢個原生microstep,1/128 microstep唔夠力係正常,呢個先係點解用32bit嘅主要原因

但上面講過,有咗模擬microstep嘅時候就唔會過分依靠32bit性能,但冇模擬microstep嘅lv8729,或者delta呢個架構先係真正需要佢嘅時候
因爲佢就算用最基本嘅4988個 1/16microstep就會好似唔夠處理力(三角數喎),而要焗住降低delta segment去減少處理力,delta segment跌就會輕微損失些小細節
而且用咗呢個架構後處理力高到好難推高些小解像度嘅12896 mon(除非用有獨立處理器嘅mon)
咁32bit就順理成章需要用

但想講,宜家32bit依然唔可以快速取代8bit 嘅mega,都係各種青黃不接導致
due都開始擺爛大街但唔兼容Mega本來嘅佈局
RAMPS-FD雖然話最近出來嘅新秀但聽講唔係好穩定亦唔係平 (bigtxxxtech啲焊工廢同有違反開源協議)
rearm貴野而且小衆
smoothie最近都冇曬聲氣(包含sbase同唔知點解個名好唔入腦嘅skr都係base on呢隻firmware)
等等...

宜家marlin成熟,咁應該會越來越多平野出,再加埋nano 33同teensy嘅可能性,等多一兩年就值得投資

PS:唔排版好難睇

模擬microstep始終係模擬, mega2560要行128 真心唔夠快, 宜家skr 行128 又快又静連電機都唔熱, 如果係tmc 就已經辣手, 轉用128後部delta 印0.02mm只要注意啲bridge位其他真係唔難, 不過攪fd 我發覺入咗個誤區, 就係佢原本個設計用marlin 係有問題會自己發熱, 我估marlin 社區都已放棄佢, 但其實我用外置mosfet, 跟本上改用其他pwm 腳一樣無問題, 但由於各種問題改用skr 之後未有時間試,真係得唔得要遲啲先可以分享, 但中間已發現fd 有個明顯的優點, 就係夠多腳, 可以用6 個驅動之外仲有兩個i2c, serial 又多之餘仲有唔少腳剩

模擬microstep始終係模擬, mega2560要行128 真心唔夠快, 宜家skr 行128 又快又静連電機都唔熱, 如果係tmc  ...
hklb 發表於 2019-5-26 21:38

skr 1.1 ? with a4988?

宜家部delta 用緊skr 1.1 +lv 8729 xyz,  a4988 +titan,  擠出有小小聲唔算噪,淘塊板88人仔, 我連埋4 個8729 同tft3.5 就二百幾,塊tft 留返比fd 用,整體非常便宜

宜家部delta 用緊skr 1.1 +lv 8729 xyz,  a4988 +titan,  擠出有小小聲唔算噪,淘塊板88人仔, 我連埋4 個8 ...
hklb 發表於 27/5/2019 01:20

ching應該幾好彩
aliexpress個到有唔少鬼佬執到虛焊板,睇怕個貼板焊工唔係好好
btw, 有關TMC2208嘅評價(唔係上一代嘅2100)

回覆 6# bam1a

咁可能真係好彩唔定,因為塊fd v2 真係勁多虛焊,執完一樣又一樣,主因應該係 skr1.3 同 fd2 都未有人大量做,攪到好似手作仔咁粗糙,fd1好好多,塊skr1.1 就睇唔出係手焊
tmc2208 都玩咗排,都ok ,不過唔中意電機咁熱同驅動風扇線鬆咗係導致我把心一橫換板的主因。

回覆  bam1a

咁可能真係好彩唔定,因為塊fd v2 真係勁多虛焊,執完一樣又一樣,主因應該係 skr1.3  ...
hklb 發表於 28/5/2019 16:00

bigtxxxtech係各forum都問候過啲焊工一直都唔掂,就係平啲啲
mks啲一體板點解咁多鬼佬鍾意唔係冇原因
同埋再望多望,真係同出咗好耐嘅sbase好相似。。。

回覆 8# bam1a

確實係好似,不過似唔似唔重要, 重要的係佢真係唔夠腳, 無留servo, 一個都無, 如果用2208 玩serial 或者i2c 就連第二個擠出機都唔夠腳用, 可以話塊skr1.1 +lv8729 +serial tft 行單頭delta 係最合適
雖然大家都係LPC1768 , rearm 有留servo 位, 但一樣2208 玩serial 都係用擠出機2的腳位

唔知點解冇人出 Arduino Due base 的 32bit 一體板。