[操作疑難] 小P亞克抽力抽氣箱一問

請問有冇CHing試過整個箱黎做抽氣用?
密封箱加裝風扇會唔會有機會令到打印有偏差?
除左箱有冇其他方法用黎排氣出街
THANKS

請問有冇CHing試過整個箱黎做抽氣用?
密封箱加裝風扇會唔會有機會令到打印有偏差?
除左箱有冇其他方法用黎 ...
chris3971 發表於 24/7/2019 15:20

假如你個抽氣扇抽得勁過吸塵機,或者令部機嘅支架扭曲,或者令環境溫度太熱,就會

正常通風措施假如唔係做PC呢類要高溫同對需要周圍環境恆溫嘅膠,或者ABS呢啲發出臭味同PM2.5嘅膠,就基本唔係好需要箱,保持空氣流通就得,再唔係就開風扇開窗開埋空氣淨化機都搞掂.

假如你個抽氣扇抽得勁過吸塵機,或者令部機嘅支架扭曲,或者令環境溫度太熱,就會

正常通風措施假如唔係做PC ...
bam1a 發表於 2019-7-24 14:21

之後應該會用到ABS
畢竟唔知啲膠加左咩溶劑落去,都係穩陣啲好
之前有諗過用空氣淨化機,但係個成本有啲高,同埋淨化機都未必真係有實效

之後應該會用到ABS
畢竟唔知啲膠加左咩溶劑落去,都係穩陣啲好
之前有諗過用空氣淨化機,但係個成本 ...
chris3971 發表於 24/7/2019 18:27

其實通風環境已經足夠
同埋宜家除非係想玩acetone拋光法都無必要用到ABS,要物理韌性都用尼龍/PP,要好打都用PLA,要強度都用PETG,尤其後兩者個價位都同ABS睇齊,唔明有乜意義繼續用...
同埋拋光仲有搽樹脂膠個類玩法搞到
淨化機主要係用來吸走PM呢個用途已經好重要,同多個心理作用
除非你擺嘅位置一定要處於一個密封環境,同除非你真係要密密做,加個密封環境,加個chamber永遠都係吃力不討好嘅方案,大部分人就算用ABS都係直接開窗算數

假如真係認爲會落啲古靈精怪嘅雜料入去,不如dum咗佢換過個似樣啲嘅批次算數啦,嗰啲做乜都唔會有好效果...

其實通風環境已經足夠
同埋宜家除非係想玩acetone拋光法都無必要用到ABS,要物理韌性都用尼龍/PP,要好打 ...
bam1a 發表於 2019-7-24 17:23

要寫essay用...
學術既野你明啦

如非必要我都唔太想用到ABS呢樣野

即使系外國大牌子既耗材都唔系百分百安全

你就當我係想要個箱黎求安心啦
淨化機就短時間內唔會諗...

要寫essay用...
學術既野你明啦

如非必要我都唔太想用到ABS呢樣野

即使系外國大牌子既耗材都唔系百分 ...
chris3971 發表於 24/7/2019 20:54

試下參考下佢,通風就唔使啦,既然半密封就由佢半密封,唔使對嗰啲PM咁介懷,寧願困住佢哋點都好過由佢係室內漂浮

https://www.facebook.com/elliot. ... if_t=group_activity

試下參考下佢,通風就唔使啦,既然半密封就由佢半密封,唔使對嗰啲PM咁介懷,寧願困住佢哋點都好過 ...
bam1a 發表於 2019-7-24 20:25

唔該CHing
不過Ching你上面提過加風扇應該都係好大機work?
如果真係加風扇,有冇話邊個位入邊個位出會好啲
THANKS

回覆 7# chris3971

抽廢氣,  下面入風,  上面出風。

有無師兄會考慮用小✴️空氣淨化2S?
PM 2.5 濃度顯示好吸引喎,有無師兄用緊?

另外有部叫Up! Mini 專印ABS ,仲要印得好靚,
其中有一項設計係個頭附近有一把有過濾棉抽風扇,
堅可以解決臭味問題。