鬼佬爲水機裝"連續供水系統"

佢用本身構造簡單嘅sparkmaker試行
有無人做白老鼠玩下?

我都有咁想過啊!!好似比狗飲水器一樣!

水位sensor

via HKEPC Reader for Android

水位sensor  

bibilubi 發表於 30/9/2019 15:16

就咁望就似用氣壓去自動填充

水位sensor  

bibilubi 發表於 2019-9-30 13:16

唔駛 sensor, 兩條喉,一高一低, 高喉走氣,低喉走料,駁去料盤就可以了。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回覆 5# Super169

冇咁複雜,個樽要密封,水位低過個窿空氣就會入去水就會流出

回覆  Super169

冇咁複雜,個樽要密封,水位低過個窿空氣就會入去水就會流出
    ...
t9097 發表於 2019-10-2 12:19

個原理其實一樣, 高窿走氣, 低窿走料.  用氣壓原理, 當然要密封.
問題係, 家陣唔係比料個碗, 係要加料入個料盤, 邊有位比你成支野插落去?

或者你可以試下將你既做法, 加落是旦一部水機試下.  睇下可以點插.
如果單管兩個窿, 要睇下條喉有幾大, 都可以做到既.

要個兜闊過個 build plate 先得

回覆 7# Super169

樓主youtube 條片嘅設計應該係個樽駁住一支飲筒, 入氣同出 料都係同一個窿,
駁支飲筒,原理一樣的, 冇兩個窿

都係既, 一個大窿,夠位既自自然會分成上走氣,下面走料。只要液體唔太杰, d bubble 容易浮上去就 ok.