新手報到,1000-2000 budget,打印建築模型

各位師兄大家好,小弟讀緊建築,想買部3d printer 打印建築模型,平日除咗打印啲直角邊多嘅模型,亦會打印以下呢啲

size wise 我估大概 20 cm × 20 cm × 20 cm 一個piece,我留意到市面上大部分都係corexy、delta、i3結構做原型,有人話delta難調但速度快問題少,i3速度快但結構簡單好維護,我知道無一般完美嘅機,但係想買一部問題少唔易壞>快>精度高嘅printer(有晒自然好),聽講好似重啲嘅machine冇咁容易震?

唔介意DIY,係咪一定要taobao? Thanks!

Kossel Mini 同埋Phineas 3DP 好似幾正

未來則師有幾多budget?
讀書都好辛苦, 有冇時間自己砌啊?
怕唔怕趕deadline至嚟死機?
我會推介喱到師兄嘅機,
1皮有雙色打印, 你印model 雙色彈性大好多
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=259&tid=2258638&page=1&authorid=992

噢...1000~2000budget啱啱至睇清楚, 咁我見好多人用喱部
ender 3s
有女創客係代言人, 你可以去睇睇https://www.youtube.com/watch?v=GKjivPRI_S0
好多外國人都用

要印到20x20cm 可能龍門機或corexy diy kit會啱你budget,想快上手印野就龍門機,容易setup d, corexy 就印大件快D同精度穩定啲,好多地方可以diy改動或升級。
3d printer 唔上TB在香港買可能貴成倍。

我作為用家多數唔想煩,
最少要一部穩定嘅,
隨時可以用得,
唔會印印下死機/jam 料/塞頭/
有一部穩定嘅,有時間就自己砌多部做研究...

未來則師有幾多budget?
讀書都好辛苦, 有冇時間自己砌啊?
怕唔怕趕deadline至嚟死機?
我會推介喱到師兄嘅 ...
alancck 發表於 2019-10-21 21:59

2500 買Phineas 3DP 如果好用我唔介意,但我見cheap 既corexy taobao 1000蚊就有,兩者點比較?我其實想知delta 點將傳統xy軸分做三個arm control, 印curvy/ straight line 係有利左定無禁好?3D printer 實在太多 component 既combination 太難快速入門。

cruelty ender 3 d review都好好,但係i3我又諗左諗右,我見dcfever 有1300 賣二手創想Creality 3D - CR10,但係search邊部機都有佢既fans

黎緊project會有大量會通真水既水管,左串右插,0.5到1 cm左右,禁樣邊種會好d?

多謝各位師兄師姐意見

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)

回復 7 #Wescifer

你個樣板打印出來唔會靚得去邊

作為未來則師,上TB order 樹脂印件,可以去到米幾乘米幾, 起碼唔需要理個過程,印你幾十小時先瓜老襯

via HKEPC Reader for Android

2500 買Phineas 3DP 如果好用我唔介意,但我見cheap 既corexy taobao 1000蚊就有,兩者點比較?我其實想 ...
Wescifer 發表於 2019/10/22 18:15
都係嗰句, 你有冇時間慢慢tune機? 死機想唔想要人支援? 爛parts有冇時間慢慢搵, 樣樣試?
唔想咁煩嘅, 我建議你搵本地嘅, 起碼有咩事唔洗叫天不應, 叫地不聞, 或者係啲低B客服老點...

不過如果你要印嘅野係會有液體通過, 防漏嗰到就要注意, 3D打印出嚟嘅接口密封性冇咁好, 可能要加樹脂密封...

回覆 7# Wescifer

你啲要求其實都好專業, 你學校應該有專用的3d printer  畀你做project 用的, 仲會有成班lab tech 服侍你哋, 係唔係真係有需要自己買部printer做學校project呢?