有無用CoreXY師兄印到靚件?

請問有無師兄部CoreXY 印到靚靚仔仔,
主板用那一款,Driver用那一種?

請指導一下!

啱啱揾到正嘢!

HyperCube應該係最好一部,
CoreXY 最主要留意Z軸夠更正, 唔好㮤意左搖又右擺..

回覆 1# palpatrick

我花最多時間在Z-axis..  10% on X-Y.. 90% on Z-axis..  DIY 用2020到今天也找不到最好方案

corexy對支架穩固要求太高,打印頭同光軸又重,想話印快少少啲xy角位都勁多震紋
我之前砌嗰部都後悔想轉,只係懶得濟未的起心肝攪。

coreXY 我幾欣賞呢兩款
建基於喺類似 hypercube 架構上
再用埋 rail 似乎更加正
https://seckit3dp.design/

https://www.projectr3d.com/produ ... apcuympvjmjwj-42ps7

HyperCube應該係最好一部,
CoreXY 最主要留意Z軸夠更正, 唔好㮤意左搖又右擺..

回覆  palpatrick  ...
vichui 發表於 2019-11-21 14:04

Hypercube 有 share configuration.h 仲要係用repetier firmware. 我用咗佢個firmware 再改少少嘢夾返自己部淘佬機,即刻勁提升打印質素!

corexy對支架穩固要求太高,打印頭同光軸又重,想話印快少少啲xy角位都勁多震紋
我之前砌嗰部都後悔想轉, ...
肥肥 發表於 2019-11-21 18:05

網上都好多師兄改遠程再換碳纖維光軸。

Hypercube 有 share configuration.h 仲要係用repetier firmware. 我用咗佢個firmware 再改少少嘢夾返自 ...
palpatrick 發表於 2019-11-22 10:13

repetier firmware -- which version ?

repetier firmware -- which version ?
xo_ox 發表於 2019-11-22 11:31

你上repetier firmware 官網, upload返個configuration.h 用1.0.3 (最新,如果無記錯), 揀返需要嘅function,佢會比你download整個firmware 或者update 咗嘅configuration.h。方便又簡單, 之後點upload 上ROM 個part 就唔多講!