[軟件應用] 新手: 自製打印件內有好多分隔

自己剪剪貼貼做咗依個模型,打印出嚟效果剪貼位有鎅刀痕,但電腦畫面睇唔到的(平滑的)。用XRAY mode就見到晒啲分隔位,想問點可以清除佢

原圖

你用乜野軟件, 有無得先 combine/union 左  d solid objects 做一個 object 先?

自己剪剪貼貼做咗依個模型,打印出嚟效果剪貼位有鎅刀痕,但電腦畫面睇唔到的(平滑的)。用XRAY mode就見 ...
asian_xl 發表於 2020-6-23 13:27

圖?

圖?
t9097 發表於 2020-6-23 13:59

佢個圖床網站比GOOGLE 列為不安全網站BAN 左
所以顯示唔到

你果個鎅刀痕係實體定係一個面, 無THICKNESS ( 0 )既面, 應該印唔到, 無視左佢

Working STL File (wetransfer link)
真喺唔識,無Drafting背景,只識剪剪貼貼

https://we.tl/t-ogdWArqW9z

Working STL File (wetransfer link)
真喺唔識,無Drafting背景,只識剪剪貼貼
asian_xl 發表於 2020-6-23 15:52

你畫左個大件, 無印既
然後再畫個印既實體(OBJECT), 然後SUBTRACT (減去)
咁樣就無問題, 你既問題可能係畫果個印只係幾個SURFACE(平面)無厚度
SOFTWARE 檢測唔到有厚度, 或者個SURFACE 根本唔連係個大件度, 就出錯

[quote]自己剪剪貼貼做咗依個模型,打印出嚟效果剪貼位有鎅刀痕,但電腦畫面睇唔到的(平滑的)。用XRAY mode就見 ...
asian_xl 發表於 2020-6-23 13:27 [url=https://www.hkepc.com/forum/redirect.php?goto=findpost&pid=39541728&ptid=2569299]

箍牙出G code好似冇問題喎, 去download嚟試下啦