舊 PLA 膠料又硬又脆又易斷 問題?

開了幾隻色的 PLA 膠料,用完就放入紙箱擺在角落,最近期那卷約兩年前,最舊約五年前
最近要印件,校機期間拿最近期兩年前那卷來印,發覺卷料很硬又脆,都會在送料管道內斷開,有時斷開幾節
拿上手屈它未到45度就斷了
到底是太乾還是太濕影響?
可以點做先用得反舊 PLA 膠料?

Thanks.

開了幾隻色的 PLA 膠料,用完就放入紙箱擺在角落,最近期那卷約兩年前,最舊約五年前
最近要印件,校機期間 ...
Candy 發表於 2020-8-25 20:07

我見有人焗料, 將D 水份蒸出來.
唔係D 料好易斷, 或者你再買新料吧.....
最平沒記錯好似50幾人仔1KG

有冇heatbed, 有的話用5-60度 搵個鑊蓋咁上下嘅嘢 冚實佢焗一晚睇下得唔得。

我見有人焗料, 將D 水份蒸出來.
唔係D 料好易斷, 或者你再買新料吧.....
最平沒記錯好似50幾人仔1KG ...
Yucie 發表於 2020-8-25 21:31

因為仲有幾卷兩年前買落未開封嘅膠料,開咗其中一卷出來都有同樣情況,總數十多卷,我先試試焗料。Thanks.

via HKEPC Reader for Android

有冇heatbed, 有的話用5-60度 搵個鑊蓋咁上下嘅嘢 冚實佢焗一晚睇下得唔得。
t9097 發表於 2020-8-25 21:53

好,去買塊 heatbed 來試試,唔想接3D Print,有冇另外線路可控住個温度呢? Thanks.

via HKEPC Reader for Android

我老婆日日喺我部機側邊開抽濕機朗衫,好多料都俾佢由軟抽到脆

我老婆日日喺我部機側邊開抽濕機朗衫,好多料都俾佢由軟抽到脆
asian_xl 發表於 2020-8-27 07:39

我阿媽就冇開抽濕機
卻日日喺我部機側邊朗衫
膠料都一樣又硬又脆
所以我覺得焗料只是焗返軟D料而已

我有兩卷同一問題. 其中一卷完全未開過.
用部乾果機, 焗左晚, 冇咩改善, 唔知係咪已經救唔返. . .

算啦 PLA 係會自動溶解