[操作疑難] 係咪壞底板?

主角係一部好舊既DELTA
形號係biqu magician

主要有幾個情況出現:
1.有時開始PRINT就縮埋一邊,到左END都唔識停
2.有時PRINT到一半會完全停頓,噴頭自然冷卻,

TOUCH MON有反應,但篤多幾吓會話系統繁忙(唔知忙緊乜)

如果以上兩個情況無發生
打印大致正常,成品質素都唔錯
但好大機會發生另一個情況

3.PRINT完之後唔識AUTO HOME
即係噴頭停響印件既最後位置,然後自然冷卻
試過第二朝起身,成個噴咀埋左響印件入面

拆左塊板出黎,係連驅動都焊死既一體板黎
TOUCH MON又係訂造
所以如果要換板既話就要換埋MON
除左板之外,我都有懷疑過係咪隻12V10A火牛唔穩定
但諗唔到方法測試(有他錶但唔識用)

有冇師兄可以比吓意見或者分享吓經驗?

咩機,板係邊隻,有無相睇睇?

回覆 1# -13-

可以清下底板D麈,如果摸落去辣手的話加多把風扇吹下。
至於火牛有冇Spare 12v 牛試下?5A或以上都ok的。
搞唔掂就問下間廠可唔可以配返塊底板, 相信都係100蚊到。

似係read error, 換過張SD卡試下, 冇就format 一次

塊板拆出黎既時候臘臘令 完全無塵
不過諗落過熱都有可能,試一試改裝風扇先

5A就夠啦? 不過搵哂全屋最多都係得12V3A
跟住靈機一觸加把心一橫
......不如改裝電腦火牛試吓
轉頭報告

如果真係去到換板
就換番啲大路底板啦
官方果邊問嘢完全唔覆0RZ

READ ERROR !?
講開張卡真係成日接觸不良
即刻去試試!!!

做左以下一大堆動作

1.將電腦火牛4P頭轉做5.5X2.1頭

PS.圖中駁紅色線係錯誤做法XD
原來果條5V黎
不過用5V都著到機,只係唔夠力推犘打
之後改番駁黃色線
但睇黎唔關火牛事

2.幫CPU加左散熱

3.換左另一張記憶卡->出現過一次印印吓停左
再換另一張記憶卡->都有印印吓停左既情況出現
同一個GCODE
而家再試印緊第二個GCODE
睇吓會唔會再停+印完識唔識AUTO HOME

PS.呢部機有專用版本既CURA
但有時會印容量奇細既GCODE
例如正常7000KB 佢會出66KB

4.調平調左粒幾鐘0RZ
響調平過程中發現
唔識停END STOP既問題
原來係導管太長AUTO HOME果陣夾住左

PS.都仲係唔平(燦笑

塊主板最右手邊嗰一粒stepper drive 冇左塊散熱片, 應該係extruder. 仲有唔好忘記你部機除左主板仲有一塊LCD. 我覺得LCD有問題的可能性更高.

塊主板最右手邊嗰一粒stepper drive 冇左塊散熱片, 應該係extruder. 仲有唔好忘記你部機除左主板仲有一塊LC ...
ustkl 發表於 2021-1-9 20:32

OH~果粒晶片都要散熱器?
咁就頭痕喇,手頭上果啲用哂
而且咁細粒=.=
要再搵搵先得

LCD出問題?
可唔可以講多少少?
完全無諗過有機會係LCD 囧RZ

暫時印左三四次圓餅未見有停機情況
而家再試印啲大啲既嘢

搵吓有冇嘢代替到散熱片先=.=

你DlY電源最緊要睇清楚pinout  同用multimeter check 下先,另外heatsink 呢樣野你印到咁上下 揾手摸下辣手至考慮加啦。

你DlY電源最緊要睇清楚pinout  同用multimeter check 下先,另外heatsink 呢樣野你印到咁上下 揾手摸下辣手 ...
t9097 發表於 2021-1-9 21:21

有隻他錶響屋企
但我唔識用

大電唔夠膽搞
5V 12V先夠膽亂咁搞吓XD

溫度我再觀察吓先0.0