想自已幫部機加吹件風罩,有邊隻免費CAD軟件易入手

各位改機高手們 , 你地係用咩軟件畫的 ?
想免費多人用易找教學 , 最好有中文版 , 謝謝

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 1# netmen

Fusion 360

回覆 2# kswong8d

Fushion 360 唔係完全免費
如果佢係剛開始學, 用FREECAD 啦
OPENSOURCE 免費

onshape

onshape x 2

多謝各位指點  , 目前了解中 , 睇下邊隻我覺得就自手就去馬 , 問多樣 , 收縮率係咪要自已試印先會知差幾多 ?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

多謝各位指點  , 目前了解中 , 睇下邊隻我覺得就自手就去馬 , 問多樣 , 收縮率係咪要自已試印先會知差幾多  ...
netmen 發表於 2021-3-25 17:36

PLA 既話可以不理,cal 啱既話誤差 < 0.1 mm  (1張紙都0.2mm厚)
唯一問題係細個 5mm 既窿通常都有內縮,直接用鑽就得

回覆 2# kswong8d
Autodesk 为符合条件的学生、教师和合格教育机构提供免费访问 Fusion 360 和许多其他 Autodesk 产品的权限

我个人使用ZWCAD进行三维建模,Artec Studio进行三维扫描。

回覆  kswong8d

Fushion 360 唔係完全免費
如果佢係剛開始學, 用FREECAD 啦
OPENSOURCE 免費 ...
Yucie 發表於 24/3/2021 23:27

不過界面真係要有個心理準備係界面冇咁友好(始終係細團隊嘅open source)
界面好貼近autocad咁2d畫咗sketch之後3d

btw學得CAD唔好奢望有中文,英文喺工程/IT界軟件永遠帶俾你更好嘅教學。