挑戰鑽石級打印

因爲趕住出街食飯,一唔睇住就搞成咁

不過總算叫做印到個temperature tower。

有冇師兄玩過?分享下經驗。

玩到6隻色再加隻唔知乜野色。暫時未出現問題,不過唔覺有slicer support直接轉色, 要自己改gcode。整n 個tools 應該work 但好X煩下。

玩到6隻色再加隻唔知乜野色。暫時未出現問題,不過唔覺有slicer support直接轉色, 要自己改gcode。整n 個t ...
t9097 發表於 2021-3-31 18:53

師兄! 你係咪想我地估下你用咩方法印出嚟?

MMU ? Mosaic Palette? 改code 換料?

答案一早講咗,不過太outdated 冇人知。CYM 三原色mix直出,唔駛換料。

E3D Diamond hotend, 11蚊人仔有交易,如果controller 食到6個摩打的話,一百蚊多D就行得到。

答案一早講咗,不過太outdated 冇人知。CYM 三原色mix直出,唔駛換料。

E3D Diamond hotend, 11蚊人仔有交 ...
t9097 發表於 2021-4-2 00:12

原來如此!多謝你為眾師兄們展示,鑽石能力!

可以印多少少唔同嘢post比我地欣賞喎!

mix 完係咪始終都有啲牙膏紋?

mix 完係咪始終都有啲牙膏紋?
SleepyPrince 發表於 2021-4-2 18:41

唔明乜野叫牙膏紋。

如果講Mix 出來的顏色就可以話唔太均勻,你見到上面條彩色蛇就明白啦, 實際上外圍比較明顯,平面就因為會同另一行重疊所以效果可以接受。

原來如此!多謝你為眾師兄們展示,鑽石能力!

可以印多少少唔同嘢post比我地欣賞喎!  ...
palpatrick 發表於 2021-4-2 10:54

因為出料唔系大順同Part cooling 唔夠所以拆左搞搞先,剛剛改左part cooling 風扇

,但原本5015風扇吹3支散熱好似唔多夠,等埋把5025返來至再印,而家睇下有乜program 搞顔色方便D先

你覺得之後CYMW4入1出會唔會有機會有人研發成功登錄市面?

你覺得之後CYMW4入1出會唔會有機會有人研發成功登錄市面?
bam1a 發表於 2021-4-7 13:48

不會, 除咗印漸變色層, 冇可能精確地係每一個位置用適當嘅顏色.