[操作疑難] lerdge-X 無溫度顯示

lerdge-X 無溫度顯示!
早二日還好好的,今日就無溫度顯示。
換了熱敏電阻都是一樣。有解嗎?

回覆 1# mokchiwa

唔插熱敏電阻都一樣?搵他表度下熱敏電阻value, 如果正常就好大機會底板有問題。

lerdge-X 無溫度顯示!
早二日還好好的,今日就無溫度顯示。
換了熱敏電阻都是一樣。有解嗎?
...
mokchiwa 發表於 2021-4-3 21:06

T0 short 咗,咪改用T2

解決

Ps:睇清楚! 好似T1 都無反應, check埋TX,RX, 唔得就........ Gocode M105......再唔得就.........換板。

回覆  mokchiwa

唔插熱敏電阻都一樣?搵他表度下熱敏電阻value, 如果正常就好大機會底板有問題。 ...
t9097 發表於 2021-4-3 22:24

底板熱敏電阻value 有 3.337v 輸出
NTC 100K 熱敏電阻 有84.2k Ω

T0 short 咗,咪改用T2  

解決

Ps:睇清楚! 好似T1 都無反應, check埋TX,RX, 唔得就.. ...
palpatrick 發表於 2021-4-4 11:03

什麼是 TX, RX, 呢?
用Gocode M105就 error:  No thermistors - no temperature

咁應該塊板有事,可以試下佢heatbed expansion 個位應該可以駁sensor, 有冇用緊Heatbed? 我唔知pin out, 同要改firmware,
簡單的話可能換咗塊板算

TxRx 多數係駁電腦, flash firmware用

底板熱敏電阻value 有 3.337v 輸出
NTC 100K 熱敏電阻 有84.2k Ω

什麼是 TX, RX, 呢?
用Gocode M10 ...
mokchiwa 發表於 2021-4-4 13:00

通常touch screen 用 serial 1 , 如果TX RX 有問題就讀唔到主板內容, 既然Goode 試咗有error, 最後可以試吓refresh firmware. 唔work就只可以換新板。