2015年買既micromake擺左好耐想問意見

2015年淘寶買既Micromake? 應該係第1代呱?  間野都唔存在囉?  (定應該叫kossel?)  我發現連fw都無得更新先係問題
當年玩玩下最主要唔玩係佢打印太耐 同太嘈......大件dd都嘈住屋企人訓.......最後就擺底左直到家陣
突然想印下野拎返出黎清潔下發現限位器已經斷左鐵片    
件野只係突然想印(G29波棍配件https://www.thingiverse.com/thing:3232535)

整返佢就要買限位器換左佢 , 但其實有冇得自己換野升級或改裝佢呢?  我無加發熱板 ,   但我見家陣淘寶D機已經平左好多.....升級值得嗎?
淘寶見到家陣d機又WIFI又鏡頭.......又有另一種玩光固....

殘骸....

你整返佢嘅成本可能十蚊都唔使。 你就算換個塊新板加發熱可能兩三百蚊搞掂, 問題係你跟住會玩多幾耐? 唔肯定的話就咁去華輝買粒 限位開關先再慢慢諗

限位器冇咗塊鐵片由得佢, 其實冇鐵片先至準, 只要撞到個制就ok, 如果撞唔到個掣可以試下反轉嚟裝.

MM間嘢應該仲存在, 不過而家主要係做水機.

要換嘢當然大把嘢可以換, 淨係換左塊底板已經可以整到部機冇咁嘈. 錢其實唔使好多不過要自己落心機去搞.

2015年淘寶買既Micromake? 應該係第1代呱?  間野都唔存在囉?  (定應該叫kossel?)  我發現連fw都無得更新先 ...
HKF91 發表於 2021-6-28 18:33

upgrade la..., I got one similar printer and upgraded it...
For WiFi, change a wifi board is ok
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1

限位器冇咗塊鐵片由得佢, 其實冇鐵片先至準, 只要撞到個制就ok, 如果撞唔到個掣可以試下反轉嚟裝.

MM間嘢 ...
ustkl 發表於 2021-6-28 19:02

反轉再整緊佢~頂到~搞掂左  thx   玩住先  
得佢自家舊版Cura先用到部機.....又有排搞......

反轉再整緊佢~頂到~搞掂左  thx   玩住先  
得佢自家舊版Cura先用到部機.....又有排搞...... ...
HKF91 發表於 2021-6-28 20:46

Direct print by Cura? It should be ok for offline/SD  print....

stepper driver 焊死無得攪, 換到新既 TMC2209 就會靜晒
可以順手買埋PEI平台貼,咁就唔駛再用膠紙

近來仲有磁性平台貼同晶格玻璃,但我未用過(塊士啤PEI平台貼仲未開封

回覆 4# xo_ox

離題一下,唔係FLY RRF-E3咩?我自己比較like插stepper motor driver,燒driver換個新就OK,唔使寄塊板去維修,而且散熱片會高過其他電子零件,感覺散熱好D

回覆  xo_ox

離題一下,唔係FLY RRF-E3咩?我自己比較like插stepper motor driver,燒driver換個新就OK,唔使 ...
jacklcg63 發表於 2021-6-29 03:36

Yes/no
Onboard have more space for 散熱 and easier for setup.
Offboard have chance to try/test motor drivers

FLY-RRF-E3 - 4x drivers slot
FLY-RRF-E3 pro - 5x onboard 2209 drivers
same size

upgrade la..., I got one similar printer and upgraded it...
For WiFi, change a wifi board is ok

...
xo_ox 發表於 28/6/2021 22:24

跟機先
最近訂咗呢款fly-e3-pro(內嵌TMC2209版)
反正有返空間可以開心整返郁部死人立方(同MM一樣都係kossel2020做基礎嘅機)
不過宜家有個問題就係想換X咗個effector佢,因爲到N年前封機爲止,永遠停留喺鍋型變形呢個狀態,就算搵啱曬spec啲資料做出發點都好難解決到.....而且個死人說明書淨係教最白癡嘅螺絲調平而唔係M665/666,更加冇曬佢出個部自家調平器, f*** it
趁入咗個板同些小補品,好想儘快整走個e3dv5,行titan extruder(用高溫都會滑料,換咗齒輪同樣道理,懷疑成個mk8 extruder本身就唔夠力壓條PLA),純wifi操作,更新個PTFE滑輪同改行P仔磁頭咗佢,等下次少啲野搞同少啲尖野
不過長遠來講,我係想諗計“印”個好運啲嘅delta機算數,呢種架構太重了