參數
Wall 6
Layer height 0.12

參數
Wall 6
Layer height 0.12
palpatrick 發表於 2021-7-19 21:06

wall set 左做6
層高0.3
印速50

情況依然 , 如果問題不在這 , 會不會是皮帶或輪的質數問題 ?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 12# netmen

想睇下你Infill pattern先,同影埋另外3面,其實你部機乜野model?

回覆 13# t9097

土炮機   我係散件自己返來再組的

結構係咁 , wall 設定6咁厚 , 填充再小 , 我覺得點收縮都應該唔會反映在表面上

回覆  t9097

土炮機   我係散件自己返來再組的

結構係咁 , wall 設定6咁厚 , 填充再小 , 我覺得點 ...
netmen 發表於 2021-7-20 08:09

原來係小金剛,我有諗過入手,只可惜打印尺吋只有125mm cube. 我有另一部CoreXY 200, 玩咗好一段時間, 最後好似換咗個Extruder 先解決咗同你一樣問題。

回覆 14# netmen

可唔可以影埋另外三面

回覆 14# netmen
你幅相的波浪紋好齊整下,望落有10條,每條距離=20/10=2mm, 而2gt 皮帶同相關齒輪齒距都係2mm,估計有關系。

回覆  netmen
你幅相的波浪紋好齊整下,望落有10條,每條距離=20/10=2mm, 而2gt 皮帶同相關齒輪齒距都係2m ...
t9097 發表於 2021-7-20 09:28

師兄見解都有道理,我試過面對同樣情況,換皮帶,輪,x,y 軸, 重新設計過Carriage,都解決唔到問題, 最後竟然換咗個雙齒輪extuder 就解決到個問題。
希望對樓主有幫助。

師兄見解都有道理,我試過面對同樣情況,換皮帶,輪,x,y 軸, 重新設計過Carriage,都解決唔到問題, 最 ...
palpatrick 發表於 2021-7-20 16:32

對的,試吓啦!

試吓流量改110%