回覆 29# netmen

差一兩%,改唔改冇所謂,但相信換左對你嘅問題冇幫助。

未較去 110%, 其實呢個面, 係咪有啲 over extrusion?
super_fatman 發表於 2021-7-20 21:29

我設定左 [燙平] , 但應該係調平無做好定張磁吸貼唔夠平 ,
開左就會咁 , 另外有條明顯線係咁來的

印完會有條尾拉出來 , 拍照果粒係修尾未硬就撞到個面做成 , 都係衰心急未冷就手快拿出來

今次set 左110 , 其它設定不變 , 但沒咩變化

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

我設定左 [燙平] , 但應該係調平無做好定張磁吸貼唔夠平 ,
開左就會咁 , 另外有條明顯線係咁來的
netmen 發表於 2021-7-20 22:09

係 End code 度升起之前加番啲 retraction 就會好啲.

有波紋我就認為多數都係 X/Y 軸行得唔夠直/震動問題,  就算 flowrate 解決到都係遮蓋咗個問題.   部機係咪行 H-Bot? 聽過 H-Bot 係難做得好.

係 End code 度升起之前加番啲 retraction 就會好啲.

有波紋我就認為多數都係 X/Y 軸行得唔夠直/震動問 ...
super_fatman 發表於 2021-7-20 22:31

好似係CoreXY 機 , 也有可能線軌問題 , 因為散件來的時候 , 甩過出來 , 我唔確定有冇甩珠就放返入去 , 手推郁起來又唔覺有異 , 不過都唔係D咩靚軌 , 可能換左真係會有幫助 , 有樣神奇事 , 換左白色料 , X 的背面正常曬 , 但係X 正面同Y的前後面都係有紋.....真係唔知講咩好
X的背面

Y的背面 , 白色好拍清D紋

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

你見到10條紋的話應該比較大機會同X Y皮帶同佢接觸的bearing 有關。

你想知道X定Y出事的話你用cura vase mode試下印一個4*4*2cm 的single wall tower, 然後再印一個轉45度的。印完影曬4面上來,最好用深色filament 印比較易睇。

好似係CoreXY 機 , 也有可能線軌問題 , 因為散件來的時候 , 甩過出來 , 我唔確定有冇甩珠就放返入去 , 手 ...
netmen 發表於 2021-7-22 15:25

之前 search 吓部機時好似見過啲相, 部機係行一條皮帶...

好彩我的自組小P,一直好好吔,沒這問題

之前 search 吓部機時好似見過啲相, 部機係行一條皮帶...
super_fatman 發表於 2021-7-22 18:52

問左賣家 , 部機係 CoreXY 結構 , 部機的確一條皮帶連曬XY , 中間扣緊皮帶運作 , 官方沒有正式設計呢個位的緊頭 , 我一路試機一路學 建模 , 參考一D鎖皮帶的鬆緊扣 , 自己整左個裝上去 , 吹風罩都係 ,但我感覺這設計還要改良一下...... , 感覺太高 , 震動可能都同拒有關係 , 底D重心會穩定D吧.... , 可能用一把大蝸牛扇仲好 ,
但係我又唔想聽果種風切聲 , 依家安安靜靜算好滿意 , 係差個震紋解決完就OK曬

你見到10條紋的話應該比較大機會同X Y皮帶同佢接觸的bearing 有關。

你想知道X定Y出事的話你用cura vase m ...
t9097 發表於 2021-7-22 16:16

得返白色炸   

好難拍到D紋  
正面印的

轉向45度印的 , 睇落好左 , 但相片有D難睇

你既然知道難睇做乜唔形容 下, 45度四面都咁好?定係其中兩邊特別好?見到第23好似冇咁好?佢地位置係?