師兄見解都有道理,我試過面對同樣情況,換皮帶,輪,x,y 軸, 重新設計過Carriage,都解決唔到問題, 最 ...
palpatrick 發表於 2021-7-20 16:32

對的,試吓啦!

咁ching 係換左邊隻雙頭擠出機 ? 反正都係玩 , 咩都試下

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1) ...
netmen 發表於 2021-7-20 19:48

tobe this dual gear ...

完全唸唔到同擠出機或者流量有乜關係,不過要換點解唔換bmg 或titan
t9097 發表於 2021-7-20 20:36

- This one rmb$20-, clone BMG rmb$25~27- for one/first one
- BMG with 1:2.94 gear ratio, both same dual gear ...
- Titan 1:3 gear ratio  is not dual gear ...

好彩我的自組小P,一直好好吔,沒這問題

得返白色炸   

好難拍到D紋   
正面印的

轉向45度印的 , 睇落好左 , 但相片有 ...
netmen 發表於 2021-7-22 22:25

看到六個面都直呀,印車仔應該沒什麼問題的。

除非你要印公仔,Ironman superhero

諗諗吓有D記憶! 我換過皮帶同埋輪。
palpatrick 發表於 2021-7-23 13:31

THIS ?
https://www.hkepc.com/forum/redi ... 00&pid=38911811

你6個惰輪係咪內孔5mm?
係就試下印6個1mm厚,內孔5mm外徑7或8mm介指,
放係惰輪與自鎖絲母之間,
但放左介指之 ...
jacklcg63 發表於 2021-7-23 19:23

How did you know that? Do you got the same printer?

回覆  xo_ox

唔知架, 睇佢D圖見惰輪就咁用絲母頂住,咪叫樓主試下,印6個介指又唔會用好多料
仔細睇,佢惰輪 ...
jacklcg63 發表於 2021-7-24 01:28

看相修得太緊,要落一個細戒指

真係大意 , 到左D新輪要換 , 因為有一個要拆劑出機先拆到 , 結果拆開劑出機發現原來當初裝錯左齒輪方向

...
netmen 發表於 2021-7-30 16:50

太有趣了,等你的報告...

換好曬輪 , 皮帶都換埋 ( 左舊 , 右新 )

轉角位唔係咁靚仔之外 , 平面上的紋算係正常返   

...
netmen 發表於 2021-7-30 21:54

非常順滑的...