新野 Prusa XL

qkuser 發表於 2021-11-18 20:01

Full feature big core-xy printer

之前見Ender7 用10mm皮帶, 本來打算將部機改用10mm皮帶, 睇完Prusa XL 都係Keep返用 6mm皮帶算喇.

It is usd$2000 or usd$3500(5 tools change head)

It is usd$2000 or usd$3500(5 tools change head)
xo_ox 發表於 2021-11-19 09:10

係好貴,平平地砌架 voron 算了 或等遲d出clone 機

chrisclw 發表於 2021-11-19 10:18

看不到, 什麼東東來的

係好貴,平平地砌架 voron 算了 或等遲d出clone 機
qkuser 發表於 2021-11-19 10:03

佢呢個前面冇柱的框架結構, 照抄都唔易搞, 準繩度差少少都整到歪零歪稱。 如果自己砌的話不如用返普通嗰D corexy結構仲好, 睇下佢其他有乜嘢好嘅地方至參考下。佢個hot end 真係冇也點研究唔識點講。但佢個4*4 heated bed 真係幾新穎,不過你抄佢的話都唔簡單,要做到16塊mount 落 塊底板都咁平, 溫度升降一致, (唔知佢會唔會癲到用16個sensor來控制溫度),其實有冇人買咁大部機返來印幾CM 大細嘅野?相信大多數己經有多部唔同size喺度。而佢話邊位唔夠熱的問題我部33cm corexy都有, 我唸住加D條形發熱膜喺外圍加熱,我一早已經喺TB買定野準備喺部細機試下work 唔work 先。

佢呢個前面冇柱的框架結構, 照抄都唔易搞, 準繩度差少少都整到歪零歪稱。 如果自己砌的話不如用返普通 ...
t9097 發表於 2021-11-19 20:15

大家左抄下右抄下就係架啦

回覆 9# qkuser

Tool changer 真係冇乜興趣。應該唔系for consumer market, 你要唔同物料好似用tpu包住nylon/pc 咁既專業市場比較會肯俾錢。
Canon/Epson/HP 應該做緊唔少consumer multiple color 3d printing 研究,我覺得喺完成品表面上色,hotend 前或後加染料甚至好似diamond咁溝色都會可能係一個方向。