問有關SQL更新日期

如題啦..
我想個功能係SUBMIT左之後會將database裡面個本身的日期+10咁
我本身係用dateadd,但係實在太多款同我加完之後變哂0000-00-00
mysql_query ("update borrow set due_date = DATE_ADD(date('due_date') ,INTERVAL 1 DAY) where book_id = '$book_id'");
果個位睇教學應該用2010-12-31 23:59:59的FORM
我試過都得..但係我想要的效果係
將due_date呢個欄裡面的日期+10...唔係指定日期+10
我紅字左果部份係自己DIY 失敗左...
定係DATEADD只可用係SELECTE到?

另外我想問點做日期比較..可唔可以就咁2個有日期的欄位用>   <泥比較?
selecte * from XXX where 日期欄1<日期欄2

咁得唔得?
謝大大解答
摸索緊SQL

原帖由 s0214028kwok 於 2008-12-27 13:48 發表
如題啦..
我想個功能係SUBMIT左之後會將database裡面個本身的日期+10咁
我本身係用dateadd,但係實在太多款同我加完之後變哂0000-00-00
mysql_query ("update borrow set due_date = DATE_ADD(date('due_date') ,INTE ...

"實在太多款"係乜野意思?

原帖由 thinkpanda 於 2008-12-27 15:19 發表

"實在太多款"係乜野意思?

DATEADD我上唔同網有唔同的方式..
DATEADD('XX',XX interval day)
大約啦...我都唔係好記得...
但我最想知DATEADD可唔可以用係UPDATE到
因為SQL我仲係初學中...

原帖由 s0214028kwok 於 2008-12-27 13:48 發表
如題啦..
mysql_query ("update borrow set due_date = DATE_ADD(date('due_date') ,INTE ...

你係DATE_ADD(date('due_date') ,INTERVAL 1 DAY) 呢度唔應該用single quote,你用single quote佢會當左係文字咁處理,date()一個string既結果係null...

正確既identifier quote character 係 backtick “`”,所以你一係唔用single quote,一係就咁寫:
DATE_ADD(date(`due_date`) ,INTERVAL 1 DAY)

thx~等我試下先..

已成功...感謝各位...