應該關於css...

想問一下點樣可以做到 文字框,在填寫果格時 果格就會變色?好似超連結 經過變色咁...

要連 javascript 一齊寫0架. 你識唔識 javascript?

唔識 只想知呢句點寫

onfocus

我反而想知個框做hyperlink包住,然後再focus佢會點

原帖由 C.Andyclp 於 2008-12-27 23:44 發表
想問一下點樣可以做到 文字框,在填寫果格時 果格就會變色?好似超連結 經過變色咁...

用CSS 的pseudo-classes :focus就可以做到,不過IE並不支援這個pseudo-classes...

原帖由 hsso 於 2008-12-28 01:56 發表

用CSS 的pseudo-classes :focus就可以做到,不過IE並不支援這個pseudo-classes...

上google搵咗下,唔太明

可否簡單講解下 以input為主...thz

mouse over時變色?

原帖由 C.Andyclp 於 2008-12-28 02:37 發表

上google搵咗下,唔太明

可否簡單講解下 以input為主...thz

例如有個咁既文字輸入框:
<input id="my_input"/>

咁如果想填寫果格時外框變紅色,背景變綠色,可以用以下CSS:
#my_input:focus {
border: 1px solid #ff0000;
background-color: #00ff00;
}

原帖由 hsso 於 2008-12-28 03:40 發表

例如有個咁既文字輸入框:

咁如果想填寫果格時外框變紅色,背景變綠色,可以用以下CSS:
#my_input:focus {
border: 1px solid #ff0000;
background-color: #00ff00;
}

對css唔太熟..
呢個係咩version既css?