準確描述眼見既野都係一種programming skill

對話一
Programmer A : 你做過D乜野就出理呢個error?
Programmer B : 我禁左個submit button 就出error 啦?
A : submit button? 呢版無submit button 個喎.
B : 有架。
A : .....
(十分鐘後,發現button 係有一個,不過type 唔係submit, value 亦都唔係submit, 而係一個type="button" value="OK" 既 button)

對話二
Programmer A: 個program 有問題,成個畫面突然白哂。
Programmer B: 哦,等我check 下D code
....(半個鐘後)....
Programmer B: 你可唔可以再講講你見到既問題?
Programmer A: 一按個掣,個畫面就白哂o羅。
Programmer B: ......  你可唔可以將個畫面影張相send 俾我。。。。
Programmer A: 好呀。
B 收到幅相,見到係一個全黑既畫面。。。。
Programmer B : 我見到個畫面係黑哂個喎,點解你話白哂?
Programmer A : 乜野都無,咪即係白哂o羅。。。

原帖由 thinkpanda 於 2009-3-20 18:12 發表
對話一
Programmer A : 你做過D乜野就出理呢個error?
Programmer B : 我禁左個submit button 就出error 啦?
A : submit button? 呢版無submit button 個喎.
(十分鐘後,發現button 係有一個,不過t ...

我都成日犯對話一既錯誤
對話二就真係

原帖由 thinkpanda 於 2009-3-20 18:12 發表
對話一
(十分鐘後,發現button 係有一個,不過t ...

對話(一)個type="button" 又唔係submit當然出error
,呢D錯作為programmer唔可以錯!

還而對話(二)就有點..

的確很有同感
誤差同誤解的確會浪費保貴的時間

Programmer B似唔識電腦既人...
我都未見過呢D Programmer...

最多咁樣:

客:將XXXX(e.g. search box)搬落下面
我:ok~done
客:點解個search box唔見左?
我:您話搬落下面嘛
客:咁唔洗整走上面果個嘛
我:(@#$%^&...) ok...您想"COPY"多個落下面嘛...
客:係~咪「搬」落下面囉!
我:.........

原帖由 ~虎~ 於 2009-3-20 21:23 發表
Programmer B似唔識電腦既人...
我都未見過呢D Programmer...

最多咁樣:

客:將XXXX(e.g. search box)搬落下面
我:ok~done
客:點解個search box唔見左?
我:您話搬落下 ...

呢種叫語癌

回覆 7# 的帖子

對...仲要末期果隻
遇著D詞不達意既客 大改動一定問清楚
如果唔係好易白做一餐

果度「開另一行」 我理解係一個Row(horizontal)
有D人既意思可以係一個Column(vertical)

原帖由 ~虎~ 於 2009-3-20 21:47 發表
對...仲要末期果隻
遇著D詞不達意既客 大改動一定問清楚
如果唔係好易白做一餐

果度「開另一行」 我理解係一個Row(horizontal)
有D人既意思可以係一個Column(vertical)

對住ED 客,
一係BACKUP一份
一係CVS

原帖由 無名忍者 於 2009-3-20 23:13 發表

對住ED 客,
一係BACKUP一份
一係CVS

點解唔整個 design 甚至 prototype 俾佢 confirm 先?

對方詞不達意都唔及要自己講兩三次同一句話先明o既人差...
試過講到明段 code 係 server side, 仲要話改過D code咪會搞到 client side