ajax 難唔難學架?

ajax 難唔難學架?
我想學 , 因為我想寫一些function 用到ajax
唔知有冇入門教學呢?

最簡單低能就係asp.net 個update panel
但依個好晒bandwidth

用jquery 之類d framework 都好易用到ajax
google 下 jquery ajax

原帖由 $$$ 於 2009-3-22 23:41 發表

用jquery 之類d framework 都好易用到ajax

aspx基本上你咩都唔需要識就做到

原帖由 reXxx 於 2009-3-23 00:16 發表

aspx基本上你咩都唔需要識就做到

有無咁神奇

原帖由 $$$ 於 2009-3-22 23:41 發表

jquery 係好易用,但係前提係熟悉javascript.

xajax啦,我念係最易上手的ajax framework(如果你寫開php的話)

原帖由 DarkHero 於 2009-3-23 01:16 發表

有無咁神奇

點解唔係咁神奇 呢個世界有framework 呢樣野
underlying o既techni 仲洗乜操心  

原帖由 thinkpanda 於 2009-3-23 09:53 發表

jquery 係好易用,但係前提係熟悉javascript.

我自己就學左js先,之後用prototype.js
有時都會加插自己寫既JS

原帖由 calex7 於 2009-3-23 10:17 發表

點解唔係咁神奇 呢個世界有framework 呢樣野
underlying o既techni 仲洗乜操心  

我一向認為大多數framework 都係令了解背後運作既人節省時間,
但唔會令唔識背後運作既人做到好野出黎。

原帖由 thinkpanda 於 2009-3-23 10:53 發表

我一向認為大多數framework 都係令了解背後運作既人節省時間,
但唔會令唔識背後運作既人做到好野出黎。

me 2, I would feel better or more  comfortable to use those frameworksonly if I know the underlying logics, but I know there are many guys who are not.