打中文字入去db 係db變左亂碼

點解會咁
已經有pageEncoding="big5"
db 校對又set左係big5
點解會變亂碼

try utf8

一開始全部用unicode_general_ci不就沒煩惱了…

原帖由 121416 於 2009-3-29 00:35 發表
一開始全部用unicode_general_ci不就沒煩惱了…

係咪
每頁jsp都寫
pageEncoding="utf8"
同db connect 個頁jsp
打個條string 最後set番utf8就得

原帖由 pwct 於 2009-3-29 09:34 發表

係咪
每頁jsp都寫
pageEncoding="utf8"
同db connect 個頁jsp
打個條string 最後set番utf8就得

點解唔自己試試?
肯問係好, 但由set db, looping structure, sql statement, 加你自己要output format, db connection... 全部同一個功課由頭到尾都係由其他人去幫你解決.... 你d notes???
睇返你d post 你係用mysql, 之前有ching比左tips 你用unicode_general_ci
你就自己check 清楚jsp, mysql 有乜地方要unicode_general_ci
唔清楚可以去mysql, jsp 官網search 下unicode_general_ci 就得

原帖由 hkce 於 2009-3-29 20:46 發表

點解唔自己試試?
肯問係好, 但由set db, looping structure, sql statement, 加你自己要output format, db connection... 全部同一個功課由頭到尾都係由其他人去幫你解決.... 你d notes???
睇返你d post 你係用mys ...

我本身係用big5
唔知點解打中文落db 就存唔到番中文 得亂碼
最奇怪 我個注冊 個部分 又可以存到中文

原帖由 pwct 於 2009-3-29 22:48 發表

我本身係用big5
唔知點解打中文落db 就存唔到番中文 得亂碼
最奇怪 我個注冊 個部分 又可以存到中文

建議用Unicode.

我知點解啦
無打e句
request.setCharacterEncoding("big5");

原帖由 pwct 於 2009-3-30 12:07 發表
我知點解啦
無打e句
request.setCharacterEncoding("big5");

恭喜  終於解決問題, 但都係有機會再寫, 都係建議用Unicode.
因為外語電腦, 繁/簡編碼... 等等都會影響用big5 的彈性, 但unicode 就少好多類似問題

set做utf8_unicode_ci